Cumhuriyet Üniversitesi Haberleri
Giriş Tarihi : 18-11-2014 22:51

DUMLUPINAR ÜNİVERSİTESİ “KANGAL DOKTOR BALIKLARI” TERMAL SUDA ÜRETİP İNCELEYECEK

Kütahya Dumlupınar Üniversitesi (DPÜ), Sivas'taki Kangal Kaplıcaları'ndan getirdikleri sedef hastalıklarının tedavisinde kullanılan 'Doktor balıkları' termal suda üretip inceleyecek.

DUMLUPINAR ÜNİVERSİTESİ “KANGAL DOKTOR BALIKLARI” TERMAL SUDA ÜRETİP İNCELEYECEK

DPÜ Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü öğretim üyesi Doç.Dr. Kazım Uysal, Sivas Kangal'daki Termal sularda yaşayan 'Sazangiller' familyasından olan 'Kangal balık' olarak adlandırılan 'Cy prinidae' balıklarından 100'ünü Kütahya'ya getirdiklerini söyledi. Sivas'ın Kangal İlçesi'nden getirdikleri 'Doktor balıkları' üniversitede kurdukları akvaryumlar içerisine koyduklarını anlatan Doç.Dr. Kazım Uysal, balıkların sedef hastalığındaki tedavi yöntemini bilimsel olarak inceleyeceklerini belirtti. Uysal yapacakları çalışmalarla ilgili şu bilgileri verdi:

"Bu balıklar yıllardır sedef hastalığının tedavisinde kullanılıyor. Bu amaçla getirdiğimiz 100'e yakın balığın sedef hastalığındaki tedavisindeki gelişmeleri bilimsel olarak inleyeceğiz. Normalde diğer tür balıklar insandan kaçar ama bu tür balıklar insana hemen gelir. İnsanda ölü derileri, yara kabuklarını, derideki mikroorganizmaları temizleme özellikleri var. Pedikürde de bu türleri kullanıyorlar. Ülkemizde Sivas'ta Kangal kaplıcalarında yetişiyor. Biz de Kütahya'ya üniversitemize getirdik ve burada üreyebileceğini gördük."

DPÜ Rektörü Prof Dr. Ahmet Karaaslan da, balıkların bulunduğu akvaryuma kolunu sokarak balıkların el ve kolunu nasıl sardığını basın mensuplarına gösterdi.

AdminAdmin