Cumhuriyet Üniversitesi Haberleri
Giriş Tarihi : 19-11-2014 00:28

TÜRKİYE ÖNEMLİ BİR FELSEFECİSİNİ KAYBETTİ

Cumhuriyet Üniversitesinden görev yapmış olan emekli Öğretim üyesi Prof.Dr. Uluğ Nutku Mersin'de yaşamını yitirdi.

TÜRKİYE ÖNEMLİ BİR FELSEFECİSİNİ KAYBETTİ

Prof Dr. Uluğ Nutku akademisyenliği sırasında felsefe alanında yaptığı çalışmalarla kalmayıp gerek emekli olduktan sonra bile katıldığı bilimsel toplantılarda gerekse çeşitli gazete ve dergilerde yer alan yazıları ile düşün dünyasında önemli katkılarda bulunmuştu.  Çukurova Üniversitesi Eğitim Fakültesi Felsefe Grubu Eğitimi Bölümünde Öğretim Üyesi olarak çalıştığı yıllarda da meslektaşlarıyla öğrencilerinin saygısını kazanmıştı.

Nutku'nun kitaplarının yanı sıra Akademik birçok makalesi; gazetelerde ve süreli yayınlarda birçok yazı, söyleşi çalışmaları bulunmaktadır. Uluslar arası ve ulusal birçok kongre, sempozyum, seminer ve panele katılmıştır. Öğrenci ve meslektaşları 2005 yılında "Uluğ Nutku'ya Armağan" adlı bir kitap hazırlamışlardır.

Prof. Dr. Uluğ Nutku'nun cenazesi yarın  Saat 10:30'da  Mersin Üniversitesi'nde ve saat 13:00'de de Adana'da Çukurova Üniversitesi'nde düzenlenecek törenlerin ardından İstanbul'da toprağa verilecek.

ULUĞ NUTKU'NUN YAŞAM ÖYKÜSÜ

1935'te Sivas'ın Zara ilçesinde doğdu.1947-1957 yılları arasında İstanbul'da Robert Koleji'nde okudu.

1957-1964yıllarında İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü'nde serbest lisans öğrenimi gördü. Sistematik Felsefe ve Mantık Anabilim Dalına kayıtlı olarak Nutku, Felsefe Tarihi; Eski Yunan Dili ve Edebiyatı; Latin Dili ve Edebiyatı sertifikalarını aldı.

1964-65 ve 1967-69 yıllarında İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü, Sistematik Felsefe ve Mantık Anabilim Dalında fahri asistan; 1969 yılında kadrolu asistan oldu. 1964 yılında doktora çalışmasına başladı ve 1974 yılında "Yeniçağ Felsefesinde A Priori Problemi" adlı doktora çalışmasını Prof. Dr. Takiyettin Mengüşoğlu danışmanlığında tamamladı.

1978 yılında "Antropolojinin İnsan Kavramı ile Ethik'in İnsanlık Kavramı Üzerine Bir Çalışma" adlı Doçentlik tezini tamamladı. (Jüri: Prof. Dr. İsmail Tunalı, Prof. Dr. Necati Öner, Prof. Dr. Cemal Yıldırım).

1979 yılında İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümüne Doçent olarak atandı.

1990 yılında Çukurova Üniversitesi Eğitim Fakültesi Felsefe Grubu Eğitimi Bölümünde

Öğretim Üyesi olarak çalışmaya devam etti. 1994 yılında Profesör oldu. Aynı yıl Mersin Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümüne geçti ve orada Felsefe Bölümü kurdu.

1999 yılında kendi isteğiyle emekli oldu. Aynı yıl Kocaeli Üniversitesi Felsefe Bölümünün yüksek lisans programında bir yarıyılders verdi.

2000 yılında Cumhuriyet Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümüne geçti; Bölüm kadrosunun oluşturulmasını ve aynı yıl öğrenci alımını sağladı. 2002 yılında yaş sınırından dolayı emekli oldu. 2002 Nisan-2005 Şubat tarihleri arasında aynı üniversitede misafir öğretim üyesi olarak ders vermeye devam etti.

2007-2008 Öğretim Yılında Çukurova Üniversitesi Eğitim Fakültesi Felsefe Grubu Öğretmenliği Bölümünde bir ders verdi. 2008-2010 yılları arasında Çukurova ve Cumhuriyet Üniversiteleri Felsefe Bölümlerinde ders vermeyi sürdürdü. Çalışma alanı Felsefi Antropolojidir.  İngilizce, Almanca, Yunanca ve Latince bilmektedir.

Akademik birçok makalesi; gazetelerde ve süreli yayınlarda birçok yazı, söyleşi çalışmaları bulunmaktadır. Uluslar arası ve ulusal birçok kongre, sempozyum, seminer ve panele katılmıştır. Öğrenci ve meslektaşları 2005 yılında "Uluğ Nutku'ya Armağan" adlı bir kitap hazırlamışlardır.

Kitapları:

İnsan Felsefesi Çalışmaları, 1998, Bulut Yay.,

İstanbul

Felsefe ve Güncellik, 2005, Bulut yay., İstanbul

Daha Güncel Felsefe, 2006, Anı yay., Ankara  (2. Baskı, 2013)

Ur Uruk Urşu (şiir), 2006, Anı yay., Ankara

Gezgin Felsefe, Duyur Matbaası, 2011, Adana

İnanmanın Felsefesi, Anı yay., 2012, Ankara

AdminAdmin