Cumhuriyet Üniversitesi Haberleri
Giriş Tarihi : 19-11-2014 16:55

ULUĞ NUTKU’YA MERSİN VE İSTANBUL ÜNİVERSİTELERİNDE TÖREN…

Cumhuriyet Üniversitesinden Emekli olan öğretim üyesi, Mersin Üniversitesi ve Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Felsefe Bölüm kurucusu ve Türkiye’nin önemli Felsefecilerinden Prof. Dr. Uluğ Nutku, 17 Kasım Pazartesi günü hayata gözlerini yumdu.

ULUĞ NUTKU’YA MERSİN VE İSTANBUL ÜNİVERSİTELERİNDE TÖREN…

 

İnanmanın Felsefesi, Daha Güncel Felsefe, Felsefe ve Güncellik, Ur Uruk Urşu - Şiir Damlası Tarih, İnsan Felsefesi Çalışmaları gibi kitapların yazarı olan Prof. Dr. Nutku için Mersin üniversitesinde bir tören düzenlendi.

Törene Mersin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Suha Aydın, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Yüksel Özdemir ve Prof. Dr. Mustafa Aksan, Prof. Dr. Nutku’nun öğrencileri ile yakınları, üniversitemizin akademik ve idari personeli katıldı.

 

Prof. Dr. Nutku’nun anısına bir dakikalık saygı duruşuyla başlayan cenaze töreninde söz alan rektörümüz Prof. Dr. Aydın, Prof. Dr. Nutku’yu kaybetmekten duyduğu üzüntüyü dile getirdi. Prof. Dr. Nutku’yu kısa bir süreliğine tanıma fırsatı bulduğunu aktaran Prof. Dr. Aydın, onunla ilgili hep övgü dolu sözler duyduğunu belirtti ve sözlerini “ışıklar içinde uyusun” diyerek tamamladı.

 

Fen-Edebiyat Fakültesi’nin kuruluşunda emeği olan, Felsefe Bölümü’nün ise kurucu bölüm başkanlığını yapan ve 1999 yılına kadar üniversitemizde çalışan Prof. Dr. Nutku’ya çok şey borçlu olduklarını belirten Prof. Dr. Gizir de “Kendisi akademik çalışmalarıyla bilimsel ve insani bakış açısıyla yeni kurulmakta olan üniversitemize ve fakültemize katkıda bulunmuş, bizlere örnek olmuş, yol göstermiş, çok sevilen ve saygı duyulan bir hocamızdı” ifadelerini kullandı.

 

Prof. Dr. Gizir, yüzlerce öğrenci yetiştiren, kitaplar makaleler yazarak felsefe alanına ve düşünce dünyasına katkıda bulunan Prof. Dr. Nutku’nun felsefenin sevilmesi ve yaygınlaşması için çalışmayı görev bildiğini belirtti. Prof. Dr. Nutku’nun güncel olanı felsefeyle ilişkilendirdiğini ve güncelin felsefesi üzerine çalıştığını aktaran Prof. Dr. Gizir,  Prof. Dr. Nutku’nun Türkçeye felsefe yapmak anlamında “Felsefeylemek” kavramını kazandırdığını kaydetti. Prof. Dr. Gizir konuşmasını şöyle tamamladı: “Hocamızı ebedi istirahatgahına uğurlarken ürettiği bilgi birikiminin, sahip olduğu akademik bakış açısının ve insani özelliklerinin öğrencileri, kitapları ve makalelerinde yaşıyor olduğunu bilmekle teselli buluyoruz. Hocamıza tekrar Allah’tan rahmet, sevenlerine baş sağlığı diliyorum.”

Mersin Felsefeciler Derneği Başkanı Salih Özdemir de Mersin, Çukurova ve Cumhuriyet üniversitelerinin Felsefe bölümlerinin kurucusu, Mersin Felsefeciler Derneği’nin kurucusu ve onursal başkanı Prof. Dr. Nutku’yu kaybetmekten duyduğu üzüntüyü dile getirdi. Özdemir “Türkiye’de felsefenin yaygınlaşması adına yaptığı çalışmalar ve hayatımıza yaptığı katkılardan dolayı kendisine minnettarız. Yaktığı ışık yolumuzu aydınlatmaya devam edecektir” diye konuştu.

Eğitim-Sen Mersin Üniversitesi Temsilcisi Yrd. Doç. Dr. Mustafa Şener de Prof. Dr. Nutku’nun akademisyen ve çok önemli bir düşünce adamı olmasının yanı sıra daha iyi bir ülke, daha iyi bir üniversite için mücadele veren bir eylem adamı olduğunu kaydetti. Prof. Dr. Nutku’nun Mersin Üniversitesi’nde görev yaptığı yıllarda Eğitim-Sen Mersin Üniversitesi Şubesi’nin kuruluşuna öncülük ettiğini belirten Yrd. Doç. Dr. Şener, Prof. Dr. Nutku’nun daha iyi, daha adil, daha eşit bir dünya için yazılarıyla mücadele etmenin yanında örgütlü mücadeleyi de sürdürdüğünü söyledi.

Prof. Dr. Nutku’nun öğrencileri adına söz alan Seher Baytimur ise Prof. Dr. Nutku’nun iyi bir hoca olmanın yanında çok değerli bir insan olduğunu söyledi ve “Onun gibi biriyle bir daha tanışabileceğimi zannetmiyorum. Hayat iniş çıkışlarıyla devam ediyor ve ben o inişlerin birindeyim. Benim için ve arkadaşlarım için çok değerliydi.

Çok özel bir insandı ve iletişim kurduğu herkese kendini çok özel hissettirirdi” dedi.

Mersin ve İstanbul Üniversitesi Edebiyat fakültesinde yapılan törenlerin ardından Prof. Dr. Uluğ Nutku İstanbul Bebek camiinde kılınan ilkindi namazının ardından Aşiyan mezarlığında toprağa verildi.

 Prof. Dr. Uluğ Nutku Kimdir?

1935'te Sivas'ın Zara ilçesinde doğdu. 1947-1957 yılları arasında İstanbul'da Robert Koleji'nde okudu. 1957-1964 yıllarında İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü'nde serbest lisans öğrenimi gördü. 1964-65 ve 1967-69 yıllarında İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü, Sistematik Felsefe ve Mantık Anabilim Dalında fahri asistan; 1969 yılında kadrolu asistan oldu. 1974 yılında doktora çalışmasını ve 1978 yılında Doçentlik tezini tamamladı.

1979 yılında İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümüne Doçent olarak atandı. 1990 yılında Çukurova Üniversitesi Eğitim Fakültesi Felsefe Grubu Eğitimi Bölümünde Öğretim Üyesi olarak çalışmaya devam etti. 1994 yılında Profesör oldu. Aynı yıl Mersin Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümüne geçti ve burada Felsefe Bölümü kurdu. 1999 yılında kendi isteğiyle emekli oldu. Aynı yıl Kocaeli Üniversitesi Felsefe Bölümünün yüksek lisans programında bir yarıyıl ders verdi.

2000 yılında Cumhuriyet Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümüne geçti ve orayı kurdu; Bölüm kadrosunun oluşturulmasını ve aynı yıl öğrenci alımını sağladı. 2002 yılında yaş sınırından dolayı emekli oldu. 2002 Nisan-2005 Şubat tarihleri arasında aynı üniversitede misafir öğretim üyesi olarak ders vermeye devam etti.

2008-2010 yılları arasında Çukurova ve Cumhuriyet Üniversiteleri Felsefe Bölümlerinde ders vermeyi sürdürdü. Çalışma alanı Felsefi Antropolojidir.  İngilizce, Almanca, Yunanca ve Latince bilmektedir. Akademik birçok makalesi; gazetelerde ve süreli yayınlarda birçok yazı, söyleşi çalışmaları bulunmaktadır. Uluslararası ve ulusal birçok kongre, sempozyum, seminer ve panele katılmıştır. Öğrenci ve meslektaşları 2005 yılında "Uluğ Nutku'ya Armağan" adlı bir kitap hazırlamıştır.

AdminAdmin