Cumhuriyet Üniversitesi Haberleri
Giriş Tarihi : 21-11-2014 00:13

“ŞİDDET BABADAN OĞULA, MAĞDURİYET ANNEDEN KIZA GEÇER”

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Nilüfer Tuğut, "Kadına şiddetin önüne geçilmesinde erkekle iş birliği şart" dedi.

“ŞİDDET BABADAN OĞULA, MAĞDURİYET ANNEDEN KIZA GEÇER”

Kadına yönelik şiddetin önüne geçmek için çalışma başlatan Cumhuriyet Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü, 25 Kasım'da panel düzenleyecek. Hemşirelik Bölümü öğretim üyesi ve Öğrenci Kulübü Akademik Danışmanı Yrd. Doç. Dr. Nilüfer Tuğut, giderek artan kadına şiddet olayına dikkat çekmek için çalıştıklarını söyledi. Kadına şiddetle mücadelede herkese görevler düştüğünü ifade eden Yrd. Doç. Dr. Tuğut şöyle dedi:

"Kadına yönelik şiddet kamusal veya özel yaşamda kadınlara fiziksel, cinsel veya psikolojik acı, ıstırap veren ya da verebilecek olan cinsiyete dayanan bir eylem, tehdit, zorlama, keyfi olarak özgürlükten, ekonomik gereksinimlerden yoksun bırakmak olarak tanımlanmaktadır. Dünya Bankası verilerine göre dünya genelinde şiddet nedeniyle hayatını kaybeden 15 ile 44 yaş grubundaki kadınların sayısı kanser, sıtma, trafik kazası ve savaşlar nedeniyle ölen kadınlardan daha fazladır. Dünya genelinde kadınların hayatları boyunca fiziksel veya cinsel şiddet mağduru olma oranının ülkeler arasındaki dağılımına göre Türkiye dünyada ilk on sırada yer alan ülkeler arasındadır. Görüldüğü gibi evrensel bir sorun olarak kadına yönelik şiddet, ülkemizde de mücadele edilmesi gereken ciddi bir toplumsal sorun olarak varlığını sürdürmektedir. 2013 yılında yapılan değerlendirme çalışmasında kadına yönelik şiddet olaylarının illere göre dağılımları incelendiğinde ilk on ilin Antalya, Muğla, İzmir, Balıkesir, Manisa, Mersin, Ordu, Konya, Bursa ve Sakarya şeklinde sıralandığı görülmektedir. Bu illerdeki olay sayısı, ülke genelindeki toplam olay sayısının yüzde 36'sını teşkil etmektedir. Kadına yönelik şiddet olaylarında illere göre suç sayısı açısından bakıldığında ise ilk üç sırada Adana, Çanakkale ve Kahramanmaraş yer alırken Sivas 48'inci sırada yer almaktadır."

Kadına yönelik şiddet uygulayıcılarının erkekler olduğu söyleyen Yrd. Doç. Dr. Nilüfer Tuğut, bu şiddetin önüne geçilmesinde de erkek işbirliğine ihtiyaç olduğunu belirterek şunları söyledi:

"Kadına yönelik şiddetin sonlanmasında, erkekle işbirliği şarttır. Kadına yönelik şiddetin temel sorumlusu olan erkeklerin, aynı zamanda kadına yönelik şiddetin sonlanmasında önemli mücadeleciler olabileceği düşünülmektedir. Şiddetle mücadelede ben de varım diyen kadınlarla erkekleri işbirliğine davet ediyorum. Çünkü şiddet babadan oğula geçer, mağduriyet ise anneden kıza."

25 Kasım tarihinin kadına yönelik şiddete karşı uluslararası dayanışma günü olduğunun altını çizen Tuğut, panele tüm Sivaslıları beklediklerini de sözlerine ekledi.

AdminAdmin