Sivas
Giriş Tarihi : 21-01-2015 19:43

SİVAS VALİLİĞİ: “MADEN OCAĞI İZİNSİZ ÇALIŞIYORDU”

Sivas Valiliği, Gemerek ilçesindeki bir kömür madeninde meydana gelen göçükte bir kişinin öldüğü bir kişinin ise yaralandığı olayla ilgili açıklama yaptı.

SİVAS VALİLİĞİ: “MADEN OCAĞI İZİNSİZ ÇALIŞIYORDU”

Sivas Valiliği, Gemerek ilçesindeki bir kömür madeninde meydana gelen göçükte bir kişinin öldüğü bir kişinin ise yaralandığı olayla ilgili açıklama yaptı. Açıklamada, geçtiğimiz yıl Kasım ayında Maden ocağının denetlendiği ve izinsiz üretim yapamayacakları konusunda uyarıldığı ancak buna rağmen çalıştırılmaya devam ettiği kaydedildi.

Valilik tarafından yapılan açıklamada, Gemerek ilçesi Yeniçubuk Kamışlıdere mevkiinde faaliyet gösteren Duman Birlik Madencilik Şirketine ait linyit kömür Maden ocağında bugün saat 11.25 sularında göçük olduğu ihbarının Gemerek İlçe Jandarma Komutanlığına bildirildiği aktarıldı. Gemerek Kaymakamlığınca olay ile ilgili yapılan araştırmada, Duman Birlik Madencilik Ltd. Şti. adına ruhsatlı linyit kömür işletmesinde Özmer Madencilik firmasının taşeron biçimde faaliyet gerçekleştirdiğinin anlaşıldığı belirtilen açıklamada, "Söz konusu kömür ocağının 160 metre içerisinde 1 metre eninde göçük olduğu belirlenmiştir. Göçük esnasında ocakta bulunan Nuri Ayyıldız isimli şahıs olay yerinde vefat etmiş, Yusuf Şimşek isimli şahıs ise hafif bir şekilde yaralanmıştır. Şahsın Gemerek Devlet Hastanesi’nde muayene ve tedavisi devam etmekte ve kontrol amaçlı müşahede altında tutulmaktadır. Ayrıca linyit kömür ocağında 05.11.2014 tarihinde denetim yapılmıştır. Bu denetimde Enerji Ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Maden İşleri Genel Müdürlüğünün belirtilen yazısı gereği üretim faaliyetlerine izin verilmediği hususunda Özmen Madencilik şirketi ikaz edilmiştir." denildi.

İZİNSİZ ÇALIŞMA TUTANAKLA TESBİT EDİLDİ

Açıklamada, "Belirtilen kömür ocağında Enerji Ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Maden İşleri Genel Müdürlüğünün ve Sivas İl Özel İdaresi Ruhsat ve Denetim Müdürlüğünün üretim faaliyetlerinin durdurulması konulu yazısına istinaden Gemerek Kaymakamlığının talimatıyla Gemerek Jandarma Komutanlığınca ilgili karar Özmer Madencilik taşeron firması işletmecisi Mustafa Ödemir’ e 18.11.2014 günü Tebliğ edilmiştir." bilgisine yer verildi.

FİRMA SORUMLUSU GÖZALTINA ALINDI

Açıklamada, şöyle denildi: "Son olarak 14.01.2015 tarihinde habersiz bir şekilde yapılan denetim ve kontrolde Duman Birlik Madencilik işletmesinde Maden şirketinin üretim amaçlı faaliyetine devam ettiği daha önceki Tebliğ ve ikazlara rağmen işletmeden kömür çıkartıldığı tespit edilmiş ve konu ile ilgili tutanak ve fotoğraf ile tespit yapılmış olup, gereği yapılmak üzere Enerji Ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Maden İşleri Genel Müdürlüğüne gönderilmiştir. Tebliğ ve ikazlara rağmen çalışma yapıldığı anlaşılmaktadır. Söz konusu olay ile alakalı olarak Gemerek Cumhuriyet Başsavcılığınca adli soruşturma başlatılmış olup, Özmer Madencilik firma sorumlusu Karaman ili Ermenek nüfusuna kayıtlı Mustafa Özdemir taksirle öldürmek suçundan gözaltına alınmış ve soruşturma devam etmektedir."

AdminAdmin