3. Sayfa
Giriş Tarihi : 22-02-2015 22:48

YENİ TÜRBENİN İNŞAATINA BAŞLANDI!

Süleyman Şah Türbesi için Eşme köyünde inşaat çalışmaları başladı.

YENİ TÜRBENİN İNŞAATINA BAŞLANDI!
Süleyman Şah Türbesi için Suriye'nin Eşme köyünde belirlenen yeni yerde inşaat çalışmaları başladı. Türk bayrağının dikildiği alanda çalışan iki iş makinesi askerler tarafından korunuyor.
 
Türbenin yeni yeri Şanlıurfa'nın Birecik ilçesinin sınır bölgesindeki Eşme köyünün tam karşısında yer alıyor. Türkiye tarafından gözle görülebilecek bir mesafede, Suriye topraklarının 200 metre kadar içinde.
 
Askerlerin operasyon gecesi Türk bayrağı diktiği bölgede yer alaması planlanan yeni türbe ve karakolun inşaatına başlandı. İki iş makinesi alanda çalıştığı esnada askerler de çevrede güvenlik önlemi aldı. Eşmeler Köyü'ne gitmek isteyen gazeteci ve sivillere ise 'askeri yasak bölge' gerekçesiyle izin verilmedi.

yeniturbe2.jpg

BUGÜNE KADAR İKİ KEZ TAŞINDI

Türbe bundan önce iki defa, 1939 ve 1975 yıllarında taşınmıştı.

'Türk Mezarı' olarak bilinen türbe 1975’e kadar sınıra 100 kilometre uzaklıktaki Caber Kalesi’nin eteklerinde yer alıyordu.
 
Birinci yer değişikliği 1939 yılında kale içinde gerçekleştirilmişti.

Tamirinin imkânsız hale gelmesi ve güvenlik zaaflarının oluşması sonucu türbe, kale içinde kurulan karakolun yanında eski özelliklerine uygun olarak inşa edilmiş ve yeni yerine nakledilmişti.
1975 yılındaki ikinci nakilde ise türbe, Caber Kalesi’nden uzak bir noktaya, Karakozak bölgesine taşınmıştı.

Nakil, 1968’de Suriye tarafından yapımına başlanan Tabka Barajı’nın Caber Kalesi’ni tamamen sular altında bırakması riskine karşı gerçekleştirilmişti.

Nakil kararı 1973’te alınmış; türbe, Caber Kalesinden 63 kilometre kuzeyde, sınırın ise 37 km güneyindeki yeni yerine nakledilmişti.
 
"TÜRBENİN YENİ YERİ DE TÜRK TOPRAĞI"

Başbakanlık ofisinden, trübenin yeni yerine taşınmasıyla ilgili hukuki durumla ilgili de şu açıklama yapıldı:

1921 Ankara Antlaşması, 1956 Halep Protokolü, 2003 mutabakatı ve 2012 tarihli nota çerçevesinde türbenin bulunduğu 10 dönümlük arazi ve müştemilatı Türk toprağı olma niteliğini haizdir.
Bu çerçevenin sağladığı hukuki meşruiyet etrafında, türbenin konulacağı yeni geçici alan yine sınırlarımızın dışında, Suriye tarafında bulunmaktadır. Türbenin bulunacağı alan, hudutlarımızın dışında bulunmakla beraber, Türk toprağıdır.

Suriye’deki durum normalleşirse, bu tedbir ihtiyacı ortadan kalkacak ve yeni duruma göre şartlar şekillenecektir.
 

AdminAdmin