Sivas
Giriş Tarihi : 31-08-2015 19:35

Hızlı tren Garının yeri rant için değiştiriliyor

Hızlı tren Garının yapılacağı alanın değiştirilmesi sıkıntıları gündeme getirirken Türk Ulaşım-Sen Sivas Başkanı Nurullah Albayrak´ın Hızlı tren Garının yapılacağı alanın değiştirilmesi ile ilgili yaptığı açıklamalar şok etkisi yaptı.

Hızlı tren Garının yeri rant için değiştiriliyor

Albayrak TÜDEMSAŞ ve mevcut gar binasının arazisinin rant peşinde olanların iştahını kabarttığını söyledi.

Türk Ulaşım-Sen Sivas Başkanı Nurullah Albayrak´ın Hızlı tren Garının yapılacağı alanın değiştirilmesi ile ilgili yaptığı açıklamalar şok etkisi yaptı. Albayrak, Gar binasının güzergah değişiminin rant peşinde koşan siyasi nüfuz sahibi kişiler tarafından kararlaştırıldığını söyledi.

Sivas Yüksek Hızlı Tren hattı ve hızlı tren gar binasının mevcut tren garının yanında bulunan TCDD lojistik merkezi ve TMO binası ile TCDD yol atolyesi´nin bulunduğu alanı kapsayacak arazi üzerine yapılması gerektiğini belirten Albayrak, neden bu alana yapılması gerektiğinin sebeplerini açıkladı.

Albayrak ‘‘ Tüm Türkiye´de hızlı tren hatlarının gittiği illerde ortak akılla mevcut tren garının yanına yapılmıştır.

Hızlı tren Garı neden mevcut tren garı yanına yapılması gerekir dersek, Kentte oturan tüm vatandaşların sağlıklı, kolay ve rahat bir ulaşım hizmeti alabilmesi, hızlı trenle gelen yolcuların rahatlıkla Divriği veya Malatya, Samsun hattına da seyahatlerini yapabilmeleri içindir.

Mevcut tren hattının yanına yapılması için viyadük, YHT köprüsü, yol ve güzergahının geçtiği yerlerden vatandaşlardan alınıp kamulaştırılan arazilerin ihalesi yapılmıştır. Masraflar gar mimarisi için personel giderleri ve çalışmalar projeler, tüm mali harcamalar projenin iptali ile çöpe gidecektir. Bun Kamunun parasını çöpe atmaktır.´´ dedi.

Yapılacak tren garı projesinin modern bir proje olarak hazırlanmış olduğunu belirten Albayrak, hızlı tren istasyonunun planlandığı ilk yerin mevcut tren garının civarı olduğunu ancak zamanla rant için araya girenlerin gar binasını Sivas´ın kuzeyinde sapa bir bölgeye alınması girişimlerinin olduğunu ileri sürdü.

Albayrak ‘‘Hızlı tren istasyonunun ilk planlandığı yer mevcut tren garının civarı yol atolyesi, TMO çevresi olarak planlanmıştır.

Zamanla araya girenler oldu. Sivas´ın kuzeyinde sapa bir bölgeye alınması girişimleri oldu. TCDD Genel Müdürlüğü yetkilileri Sivas´ta yapılan toplantıda ilk planlanan yere yapılmasını kararlaştırdı. Bir süre sonra seçim nedeniyle ilgili bakanlık değişti.

Sivas´ın ileri gelen insanlarının Bakana hayırlı olsun demek üzere Ankara´ya gitmesi planlanırken konu tekrar gündeme geldi ve bu sefer Üniversite arkasında bir bölgeye yapılmasının planlandığı duyuldu.

Bu değişiklikler rant peşinde koşan siyasi nüfuz sahibi kişiler tarafından kararlaştırılmış, bu konuda TCDD yetkilileri ve Sivas halkı ile Sivil toplum kuruluşları dikkate alınmamıştır. Malum kişiler tarafından tamamen rant elde etmek için onca emek, masraf ve zaman kaybına sebep verilmiştir. Hızlı trenin Sivas´a gelmesini geciktirmişlerdir.

Tüm bu gayretlerin amacı zaman içinde TÜDEMSAŞ ve mevcut gar sahasının kaldırılmasına zemin oluşturmaktır. TÜDEMSAŞ ve mevcut gar binasının arazisi iştah kabartmaktadır.

Konu ile ilgili Belediyenin öne sürdüğü gerekçeler hiçte doğru değildir. Belediye yetkilileride rant peşinde olanların sözcülüğünü yapmaktadır.

Rant Peşinde olunması Türkiye ekonomisine zarar vermiştir. 2006 yılında başlanan ve 2016-2017 yıllarında bitmesi beklenen hızlı tren hattının bu engellemeler yüzünden 2020 yılından önce Sivas´a gelmesinin mümkün olmadığı yetkililer tarafından söylenmektedir.´´ dedi.

Albayrak, Türk Ulaşım-Sen olarak hızlı tren gar binasının ilk planlanan yere yapılmasını istediklerini bu kararın Sivas halkının ve görüştükleri bir çok STK´nın kararı olduğunu söyledi.

AdminAdmin