Cumhuriyet Üniversitesi Haberleri
Giriş Tarihi : 19-09-2015 15:54

DEMİREL: “SADECE KENDİLERİNİ ALDATIRLAR”

Kısa, uzun, ince, mentollü, light veya soft gibi çok sayıda çeşidi bulunan sigaralarda paketlerin kenarında yazan nikotin, zifir ve karbonmonoksit oranlarının düşük veya yüksek olmasının sigaranın bilinen zararlarını azaltmıyor...

DEMİREL: “SADECE KENDİLERİNİ ALDATIRLAR”

 

Cumhuriyet Üniversitesi (CÜ) Tıp Fakültesi Aile Hekimliği Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Yeltekin Demirel, yaptığı açıklamada, dünyada olduğu gibi Türkiye'de de yaygın olarak kullanılan sigaranın, insan sağlığına birçok olumsuz etkisinin bulunduğunu hatırlattı.

 

Akciğer kanserlerinin yüzde 95'inin sigara kaynaklı olduğuna dikkati çeken Demirel, sigaranın, bilinen tüm kanser türlerine yol açmasının yanı sıra kalp, akciğer, böbrek, inme ve damar hastalıkları gibi birçok rahatsızlığa da neden olduğunu vurguladı.


Son yıllarda sigaraların, kısa, uzun, ince, mentollü, light veya soft gibi isimlerle çeşitlendirildiğini aktaran Demirel, paketlerin kenarında yer alan zifir, nikotin ve karbonmonoksit oranlarıyla bazı tiryakilerin ilgilenmeye başladığını belirtti.


Bazı kişilerin bu oranların düşük olduğu sigaraları tüketerek daha az zarar göreceklerini düşündüklerini ifade eden Demirel, bunun doğru bir yaklaşım olmadığını vurguladı.

 

Prof. Dr. Demirel, vatandaşların "daha hafif" diye tercih ettikleri sigaralardan çok tüketmeye ve dumanını daha çok içine çekmeye başladığını gördüklerini dile getirerek, "Günlük 3 bardak su içiyorsunuz diyelim. Bardağın içerisindeki suyu azaltsak bile günde 3 bardak ölçüsünde su içmeye devam edersiniz. Mesela 6 kez yarım bardak su içersiniz. Çünkü vücudunuz buna alışmış. Nikotin de vücutta bağımlılık yaptığı için daha hafif olduğu düşünülen sigaradan insanlar bu kez daha fazla tüketmeye başlıyor. Daha hızlı içiliyor, sigara kül tablasında daha az bekletiliyor" diye konuştu.

'SADECE KENDİLERİNİ ALDATIRLAR'

Üstelik sigaranın içindeki zararlı maddelerin sadece nikotin, zifir ve karbonmonoksitten ibaret olmadığına dikkati çeken Demirel, şöyle devam etti:

"Sigaranın hammaddesi tütünün içerisinde 4 binden fazla zararlı madde var. Fare zehri, boya sökücü etkili aseton, siyanür, arsenik, çakmak gazında bulunan bütan gazı, roket yakıtlarında bulunan metanol, akü yapımında kullanılan kadmiyum, naftalin, kimya sanayinde ve temizlik maddelerinde kullanılan amonyak, karbonil sülfit, benzen, toluen, karbondioksit, formaldehit, fenol, nitrojenoksit, formik asit bunlardan sadece bazıları. Yine bunlar gibi çok sayıda kanserojen etkili madde var. Vatandaşlarımız, nikotin, zifir ve karbonmonoksit oranları daha düşük olan sigaraları içerek, sigaranın zararından kaçamaz. Sadece kendilerini aldatırlar. Bu nedenle kesin çözüm, daha hafifini içmek değil, hemen hiç zaman kaybetmeden sigarayı bırakmaktır."

Prof. Dr. Yeltekin Demirel, üniversite bünyesinde 2000 yılından itibaren hizmet veren Sigara Bağımlılığı Tedavi Polikliniği'ne 10 bine yakın tiryakinin başvurduğunu, yüzde 30'luk bir başarıyla yaklaşık 3 bin kişiye sigarayı bıraktırdıklarını sözlerine ekledi.

AdminAdmin