Gündem
Giriş Tarihi : 24-11-2015 16:44

Yeni bakanlar listesi kabinede sürprizler var

Yeni kabine Erdoğan tarafından onaylandı. Yeni bakanların listesini Davutoğlu açıkladı. İçişleri, Dışişleri ve Ekonomi Bakanı kim oldu. Berat Albayrak 64. hükümetten hangi bakanlığa getirildi.

Yeni bakanlar listesi kabinede sürprizler var

TÜRKİYE'nin 64. hükümetinin yeni bakanları açıklandı. Ahmet Davutoğlu'nun hazırladığı yeni kabineye Erdoğan onay verdi. Yeni Bakanlar listesinde sürprizler var. 

Erdoğan'ın damadı Berat Albayrak da bakanlığı koltuğu aldı. Büyük sürpriz ise Ali Babacan'ın kabinede yer almaması oldu.

Günlerdir beklenen yeni kabineyi Ahmet Davutoğlu saat 11.50'de Cumhurbaşkanı Erdoğan'a sundu. 13.15'te görüşmeden yeni bakanlara onay almış şekilde çıkan Ahmet Davutoğlu 64. hükümeti açıkladı.

YENİ BAKANLARDA SÜRPRİZ İSİMLER

Yeni Bakanlar Kurulu'na bu kez iki kadın bakan girdi. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Sema Ramazanoğlu olurken, Fatma Demet Sarı  da Çevre ve Şehircilik Bakanı yapıldı.

BERAT ALBAYRAK NE BAKANI OLDU?

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kızı ile evli olan Berat Albayrak da kabinede yer aldı. Berat Albayrak Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı yapıldı. Daha önce bu görevde Taner Yıldız yer alıyordu.

KOLTUKLARINI KAPTIRMAYAN BAKANLAR

Kabinede yeri değişmeyenler Fikri Işık, Nabi Avcı, Numan Kurtulmuş, Yalçın Akdoğan, Bekir Bozdağ, Efkan Ala, Volkan Bozkır, Mevlüt Çavoğlu, Akif Çağatay Kılıç, Cevdet Yılmaz, Veysel Eroğlu ve İsmet Yılmaz oldu. 

Yeni Bakanlar Kurulu listesi 2015

İşte önümüzdeki 4 yıl boyunca Türkiye'yi yönetecek olan 64. hükümetin yeni bakanlarının tam listesi;

YENİ KABİNE TAM LİSTE

Başbakan: Ahmet Davutoğlu
Başbakan Yardımcısı: Numan Kurtulmuş
Başbakan Yardımcısı: Mehmet Şimşek
Başbakan Yardımcısı: Yalçın Akdoğan
Başbakan Yardımcısı: Tuğrul Türkeş
Başbakan Yardımcısı: Lütfi Elvan
İçişleri Bakanı: Efkan Ala
Dışişleri Bakanı: Mevlüt Çavuşoğlu
Adalet Bakanı: Bekir Bozdağ
Ekonomi Bakanı: Mustafa Elitaş
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı: Süleyman Soylu
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı: Berat Albayrak
Kültür ve Turizm Bakanı: Mahir Ünal
Gençlik ve Spor Bakanı: Akif Çağatay Kılıç
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı: Sema Ramazanoğlu
Kalkınma Bakanı: Cevdet Yılmaz
Avrupa Birliği Bakanı: Volkan Bozkır
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı: Faruk Çelik
Çevre ve Şehircilik Bakanı: Fatmagül Demet Sarı
Gümrük ve Ticaret Bakanı: Bülent Tüfekçi
Maliye Bakanı: Naci Ağbal
Milli Eğitim Bakanı: Nabi Avcı
Milli Savunma Bakanı: İsmet Yılmaz
Sağlık Bakanı: Mehmet Müezzinoğlu
Orman ve Su İşleri Bakanı: Veysel Eroğlu
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı: Fikri Işık
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı: Binali Yıldırım

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nu Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde kabul etti.

AK PARTİ HÜKÜMETLERİ - İLK HÜKÜMET

3 Kasım 2002 genel seçimlerinde AK Parti'nin tek başına iktidara gelmesinin ardından 58. Türkiye Cumhuriyeti Hükümet'i kuruldu. Hükümet'i, dönemin AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın siyaset yasağı yüzünden seçimlere katılamaması nedeniyle Kayseri Milletvekili Abdullah Gül kurdu. 

Hükümet, Recep Tayyip Erdoğan'ın Siirt'te yenilenen seçimlerin ardından milletvekili seçilmesi nedeniyle istifa etti ve AK Parti'nin ikinci Hükümet'in olan 59. Türkiye Cumhuriyeti Hükümet'i, 14 Mart 2003'te kuruldu. 

Başbakan Abdullah Gül, görevi Erdoğan'a devredip Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanlığı görevini üstlenirken, 58. Hükümet'in Dışişleri Bakanı Yaşar Yakış ve Çevre Bakanı İmdat Sütlüoğlu kabine dışı kaldı.

2 Haziran 2005'te ise bu hükümette revizyon yapıldı. Kadın ve Aileden Sorumlu Bakan Güldal Akşit, görevini Nimet Çubukçu'ya, Tarım ve Köyişleri Bakanı Sami Güçlü de yerini Mehdi Eker'e bıraktı. Zeki Ergezen de Bayındırlık ve İskan Bakanlığı görevini Faruk Nafiz Özak'a devretti.

60. HÜKÜMET KİMLER VARDI?

22 Temmuz 2007 seçimlerinin ardından kurulan 60. Hükümet'te de bir önceki hükümete göre değişiklikler yaşandı. 2 Mayıs 2009'daki revizyonla 8 bakan kabine dışında kalırken, 7 bakanın da görev yeri değişti.

Bu revizyonda Nazım Ekren, Said Yazıcıoğlu, Kürşad Tüzmen, Kemal Unakıtan, Hüseyin Çelik, Mehmet Ali Şahin ve Hilmi Güler, Bakanlar Kurulu'ndan ayrılan isimler arasında yer aldı. Egemen Bağış, Ocak 2009'da Başmüzakereci ve Devlet Bakanı olarak Bakanlar Kurulu'na katıldı.

61. HÜKÜMETİN BAKANLARI

12 Haziran 2011 seçimlerinin ardından 6 Temmuz 2011'de kurulan 61. Hükümet'te, Bekir Bozdağ, Fatma Şahin, İdris Naim Şahin, Erdoğan Bayraktar, İsmet Yılmaz ve Suat Kılıç ilk kez görev alırken, 19 eski bakan yerini korudu. 

Başbakan Erdoğan, 61. Hükümet'te görev alan 4 bakan yerine ara revizyonla kabineye yeni isimler atadı. Bu revizyonda, AK Parti'nin kurduğu tüm hükümetlerde Sağlık Bakanı olarak görev alan Recep Akdağ'ın yerine Mehmet Müezzinoğlu, Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer'in yerine Nabi Avcı, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın yerine Ömer Çelik ve İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin'in yerine ise Muammer Güler getirildi.

EFKAN ALA DIŞARDAN GİRDİ

30 Mart'taki yerel seçimlerde Adalet Bakanı Sadullah Ergin'in AK Parti'nin Hatay Büyükşehir Belediye Başkan adayı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin'in AK Parti'nin Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkan adayı, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım'ın AK Parti'nin İzmir Büyükşehir Belediye Başkan adayı olması ve İçişleri Bakanı Güler, Ekonomi Bakanı Çağlayan ile Çevre ve Şehircilik Bakanı Bayraktar'ın istifasıyla kabinede tekrar revizyon gündeme geldi. 

Yeni revizyonla Başbakan Yardımcısı Emrullah İşler, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam, Avrupa Birliği Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, İçişleri Bakanı Efkan Ala, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan oldu.

Nihat Ergün, Suat Kılıç ve Egemen Bağış kabine dışında kalırken, Başbakanlık Müsteşarı Efkan Ala, Parlamento dışından kabineye girdi. Böylece, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun ardından Efkan Ala, AK Parti Hükümetlerinde Meclis dışından kabineye giren ikinci isim oldu. 

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı görevine Kocaeli Milletvekili Nihat Ergün'ün yerine yine Kocaeli Milletvekili Fikri Işık, Gençlik ve Spor Bakanlığına Samsun Milletvekili Suat Kılıç'ın yerine ise yine Samsun Milletvekili Akif Çağatay Kılıç getirildi.

62 HÜKÜMET BAKANLARI

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Cumhurbaşkanı seçilmesi ve Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nu Hükümet'in kurmakla görevlendirmesinin ardından 62. Hükümet, Davutoğlu tarafından oluşturuldu.

Yeni hükümette, Başbakan Yardımcıları Bülent Arınç ve Ali Babacan görevine devam ederken, diğer Başbakan Yardımcıları Beşir Atalay ve Emrullah İşler kabine dışında kaldı. Bu Başbakan Yardımcılıklarına Ankara Milletvekili Yalçın Akdoğan ile AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Numan Kurtulmuş getirildi. Kurtulmuş, Parlamento dışından kabineye girdi.

Numan Kurtulmuş, daha önceki hükümetlerde Meclis dışından kabineye giren Ahmet Davutoğlu ve Efkan Ala'nın ardından Parlamento dışından kabineye giren üçüncü isim oldu.

Ahmet Davutoğlu'nun Hükümet'in kurmakla görevlendirilmesinin ardından boşalan Dışişleri Bakanlığına Avrupa Birliği Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Çavuşoğlu'ndan boşalan Avrupa Birliği Bakanlığına ise İstanbul Milletvekili Volkan Bozkır getirildi.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı da kabine dışında kaldı. Yazıcı'nın yerine Giresun Milletvekili Nurettin Canikli geldi. 

GEÇİCİ 63. HÜKÜMET BAKANLARI

7 Haziran Milletvekili Genel Seçimi'nde, hiçbir partinin tek başına hükümet kuracak çoğunluğu elde edememesi üzerine, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan seçimde en yüksek oyu alan AK Parti Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu'nu, koalisyon hükümetini kurmakla görevlendirmiş ancak koalisyon görüşmelerinden de bir sonuç alınamaması üzerine anayasal zorunluluk gereği seçim hükümeti kurulmuştu.

Meclis'teki 4 partinin üyelerine, Geçici Bakanlar Kurulu için ismen bakanlık teklifi götürüldü. AK Parti'li üyeler ve bağımsızlarla MHP'den Tuğrul Türkeş ve HDP'den Ali Haydar Konca ile Müslüm Doğan'ın katılımıyla kurulan Geçici Bakanlar Kurulu 28 Ağustos'ta göreve başladı. HDP'li iki ismin Bakanlar Kurulu'nun ikinci toplantısının ardından istifa etmesi üzerine yerlerine Beril Dedeoğlu ve Cüneyd Düzyol getirildi. Tuğrul Türkeş, partisinden istifa ederek, AK Parti'ye geçti.

Geçici Bakanlar Kurulu, seçim süresince ve yeni Meclis toplanıncaya kadar görev yaptı. 

DAVUTOĞLU'NUN AÇIKLAMALARINDAN SATIRBAŞLARI

Seçimlerimiz barış içinde yüksek katılım anlamında da büyük bir demokratik olgunlukla geçmiştir. Aziz milletimize şükranlarımı bir kez daha ifade etmek istiyorum. Dünyada bugün çok az ülkede görülecek bir tabloyla karşı karşıyayız.

Bir kez daha bu seçimlerin ülkemize milletimize ve bütün siyasi partilere hayırlı olmasını diliyorum. Meclisimiz TBMM başkanımızı seçti. Sayın İsmail Kahraman TBMM Başkanı seçildi.  

 



İstişareler neticesinde sayın cumhurbaşkanımıza biraz önce bakanlar kurulu listemizi sunduk. Şunu ifade etmek isterim, bu bakanlar kurulu Türkiye’yi önümüzdeki 4 yıl içinde yeni bir ufka taşıma misyonu üstlenmiş durumdadır.

Arkasında yüzde 85’lik katılımla sağlanmış bir seçim zaferi, önünde de  2023 hedefleri vardır. Milletimize söz verdiğimiz her konuda gerekli her adımı atacağız. Yapısal reformları gerçekleştireceğiz, sivil anayasa için çalışmalar yürüteceğiz. Ben şimdiden hükümetimizi ilan etmeden 64’ncü hükümetin başbakanı olarak her sözü yerine getireceğimize dair teminatımı ifade etmek isterim.

Bütün bakanlarımız yoğun bir çalışma temposu içinde olacaklar. Bir hafta içinde zihnimde bakanlar kurulu isimleri dolaştığında, her bakanlık için üç bazen beş ismin zihnimizde dolaştığını ifade etmek isterim. Bu bakanlar kurulu listemiz partimizde bugünkü şartlar itibariyle tabi bölgesel temsil bir çok hususu da göz önüne alarak gerçekleştirdiğimiz bir listedir. Tecrübeli bakanlarımız, yeni bakanlarımızla bir harman oluşturma gayreti gözettik.

Kuvvetli bir harman oluştuğu kanaatindeyim. İlk gün söylediğim gibi bu bakanlar kurulunun misyonu Mevlana’nın deyimiyle bu topraklara sevgi tohumu ekmektir. Talep edeceğimiz en temel husus, bize oy vermiş vermemiş zinhar zihinlerimizden geçirmeden hizmet etmek, her türlü hesaba açık şekilde milletin hizmet kervanına katılmaktır. 

AdminAdmin