Cumhuriyet Üniversitesi Haberleri
Giriş Tarihi : 30-12-2015 05:42

ÜNİVERSİTE HASTANESİ 2015 YILINDA BİRÇOK YENİLİĞİ SİVAS’A KAZANDIRDI…

CÜ Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Gökhan Gökçe, 2015 yılında sağlık hizmetleri açısından birçok yeniliği Sivas’a kazandırdıklarını söyledi.

ÜNİVERSİTE HASTANESİ 2015 YILINDA BİRÇOK YENİLİĞİ SİVAS’A KAZANDIRDI…

Gökçe, yeni hizmete açılan ve yenilenen Tüp Bebek Merkezi, Yanık Ünitesi, Onkoloji Merkezi, Yeni Doğan Ünitesi, Yoğun Bakım Ünitesi, Ameliyathaneler ve hastaneye kazandırılan tıbbi cihazlar hakkında bilgi verdi.

Cumhuriyet Üniversitesi (CÜ) Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Gökhan Gökçe, 2015 yılını gazeteci Ersan Arslan’a değerlendirdi. 2015 yılında hastane bünyesinde gerçekleştirilen yenilikler, yeni açılan bölümler ve hastaneye kazandırılan yeni cihazlar hakkında bilgi veren Prof. Dr. Gökçe, Sivas’tan bir hastanın dahi başka bir şehre gitmemesi için hastane bünyesindeki tüm eksiklikleri tamamlamanın gayreti içerisinde olduklarını söyledi.

“KANSER HASTALARI BAŞKA İLLERE GİTMİYOR”

Bu kapsamda ilk olarak kanser hastalarının son sistem teknoloji ile tedavilerinin yapılması için çalışma başlattıklarını ve ışın yolu ile tedavi yapabilen üst düzey bir cihazı hastaneye kazandırdıklarını belirten Prof. Dr. Gökçe, artık kanser hastaların tedavi için başka şehirlere gitmelerine gerek kalmadığını söyledi.

Gökçe, şu şekilde konuştu:

“Hastane olarak baktığımızda birçok eksiğimiz olduğunu biliyoruz. Bunları nasıl tamamlarız diye bir projemiz var. Bu proje kapsamında eksiklerimizi belirledik ve bunların üzerine gitmeye başladık. 2015 yılında bu doğrultuda hastanemizde eksik olan, devamlı şehir dışına hasta kaybettiğimiz cihazları, merkezleri kazandırmak için uğraştık. Kısaca başlıklar halinde belirtecek olur isek, öncelikli olarak Onkoloji Merkezini geliştirdik. Çünkü Sivas’ta kanser hastası oranı çok yüksek... Bu hastalarımız tedavi konusunda ciddi sıkıntılar yaşıyordu. Sivas’ta tam donanımlı tek onkoloji merkezi bizim hastanemizde hizmet veren Onkoloji Merkezi… 10-15 sene önce alınan bir radyoterapi cihazımız vardı, bu devamlı arıza veriyordu. Tabi son zamanlarda bunun üzerine birçok yeni cihaz çıktı. Bizim cihazımız da biraz demode olmuştu. Bu cihazı yenilemek için çalışmalar yaptık. Son olarak Sivas’ımıza ve hastanemize yeni bir tomoterapi cihazı kazandırdık. Bu, kanser hastalarının tedavisini ışın yoluyla en üs düzeyde yapabilen bir cihaz. Bu sayede Sivas’tan başka illere hasta çıkışını önlemiş olduk. Başka bir yere hasta gidince, ‘sen niye buraya geldin, Sivas’ta zaten bu cihaz var, git orada ailenin yanında tedavi ol’ denilen hastaların geri geldiğini biliyorum. Bunun dışında Onkoloji Merkezi’ni mefruşat olarak tamamen yeniledik. Sivas’tan hayırsever bir iş adamamız, kemoterapi ünitelerini tamamen yeniledi. Çok yakında bunu da hizmete açacağız. Kanser tedavisi alan hastaların rahat, ferah ve temiz bir ortamda tedavi almaları gerekiyor. Biz de bunun için yeni bir terapi merkezi kurduk ve iç donanımı da bağış sayesinde tamamlandı.”

“AMELİYATHANELERİMİZİ YENİLEDİK, YENİ CİHAZLAR ALDIK”

Bu yıl ameliyathanelerde de önemli çalışmalar gerçekleştirdiklerini belirten Başhekim Prof. Dr. Gökhan Gökçe, fiziki yeniliklerin yanı sıra ihtiyaç duyulan tüm cihazların da alındığını söyledi.

Gökçe; “Hastanemizde bu sene eksik olan ameliyathane salonlarımızı yeniledik. Bu salonların dışında eksik olan görüntüleme sistemlerimiz vardı. Örneğin skopi görüntüleme cihazlarımız eksikti. Bunlar gerçekten yüksek miktarda işlemler. Bunun dışında ameliyathanelerde kapalı ameliyatlar yapılması için endoskopi sistemleri var. Tüm bölümlerin sistemlerini yeniledik. Artık hastanemizde tüm ameliyatlar yoğun olarak kapalı olarak yapılmakta. Bu kapsamda gerekli olan tüm el aletlerini de aldık ve bu bize 1 milyon liraya mal oldu. Ayrıca hizmet alımı olarak hastanemize kazandırdığımız cihaz 15 milyon lira civarında bir cihaz.  Ameliyathanelerimizde eksik olarak 4-5 salonumuzun tekrar modernize edilmesi çalışmamız var. Bunların projelerini çizdik. 2016 yılında ihalesini yapacağız ve ameliyathane sorununu halletmiş olacağız.” Dedi.

“TRANSPLANTASYON MERKEZİ KURACAĞIZ”

Bu yıl Sivas’ta ilk kez Cumhuriyet Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi’nde organ nakli gerçekleştirildiğini hatırlatan Prof. Dr. Gökçe, bunun yanı sıra hastane bünyesinde organ nakil ve tedavileri için transplantasyon merkezi kurulacağını söyledi.

Gökçe; “Hastanemizde bu sene Sivas’ta ilk olmak üzere böbrek naklini gerçekleştirdik. Hastamız çok iyi ve tamamen diyalizden kurtulmuş, normal hayatını sürdüren bir hasta. Bu sene yine bir proje çalışması yaparak Kalkınma Ajansından transplantasyon ünitesi oluşturmak üzere para çıkarımı durumu oldu. Bu sayede çok yakında hastanemizde bir transplantasyon ünitesi kurma aşamasındayız. Çok yakında transplantasyon ünitesini hastanemizde açacağız ve belki yakında böbrek naklinin dışında başka organ nakli yapılan hastaların tedavisi de burada yapılacak.” Şeklinde konuştu.

YANIK MERKEZİ

Sivas’ta sağlık alanında ihtiyaç duyulan ve en önemli eksikliklerden bir tanesi olarak ön plana çıkan, bir diğer bölümün ise yanık tedavi ünitesi olduğunu belirten Gökçe, bu alandaki sağlık hizmetleri için 12 yataklı bir yanık merkezi oluşturduklarını söyledi.

Prof. Dr. Gökçe; “Yanık Merkezimiz Sivas’ta tek. 12 yataklı bir yanık merkezimiz var. Yanık hastalarının büyük oranda tedavileri burada yapılıyor. Şehir dışına hastaların gidişi engelleniyor.” Dedi.

TÜP BEBEK MERKEZİ

Bu yıl Sivas’a kazandırılan en önemli sağlık hizmetlerinden bir tanesinin ise Tüp Bebek Merkezi olduğunu belirten CÜ Araştırma ve Uygulama Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Gökhan Gökçe, artık çocuk özlemi duyan çiftlerin, tüp bebek tedavisi için il dışına gitmelerine gerek kalmadığını söyledi.

Gökçe; “Yine bu sene tedaviye açtığımız Yardımcı Üreme Teknikleri Merkezimiz, yani Tüp Bebek Merkezimiz var. Buradaki hocalarımızın da büyük emeğiyle şuanda çok iyi bir hizmet vermekteyiz. Sivas’ta tek ve bölgedeki birçok ile hitap etmekte. Şuanda çevre illerde dâhil olmak üzere yüksek oranda bir hasta müracaatımız var.  Çok başarılı sonuçlar elde ediyoruz. Buraya da Yaklaşık 4 milyon liralık bir yatırım yapıldı.” İfadelerini kullandı.

YENİ DOĞAN ÜNİTESİ

Bunun yanı sıra yeni doğan ünitesinde de önemli çalışmalara imza atıldığını belirten Prof. Dr. Gökçe; “Yeni Doğan Merkezimizde önemli çalışmalarımız var. Merkezimizde geçen sene A sınıf, yani birinci kalite kuvözler almıştık. Eksik olanları da yine bu sene tamamladık. Yani bu sene yeni doğan ünitemize yine çok kaliteli, prematüre dediğimiz çocukların yaşamasını sağlayacak kuvözler kazandırdık. Aynı zamanda bu bölümün vantilatör ihtiyaçları, eksik olan malzemeleri vardı ve bunları da tamamladık.” Dedi.

YOĞUN BAKIM ÜNİTESİ

Kısa süre önce inşaatı tamamlanan 16 yataklı yoğun bakım ünitesinin ise mefruşatı tamamlandıktan sonra hizmete açılacağını belirten Prof. Dr. Gökçe, “Özellikle 3. Basamak yoğun bakım çok önemli. Çünkü 3. Basamak yoğun bakım hastası için Sivas’ta bazen yatak bulunamıyor, bulunamadığı zaman da şehir dışına helikopter ambulansla nakletmek zorunda kalınıyor.  Bu hastanın dışında yakınları da farklı şehirlerde perişan oluyor. Bu kapsamda geçen sene inşaatı tamamlanan 16 yataklı yoğun bakım ünitesi içinin mefruşatını yapacağız. Bu çalışma yaklaşık 2-3 milyon lira tutacak. İhalesi yapıldı ve cihazlarımız geldi. Gelecek senenin ilk aylarında 16 yataklı yoğun bakımı da açacağız ve bir nebze de olsa bu hastaların şehir dışına çıkmasını engelleyeceğiz ve tedavilerinin tamamını Sivas’ta, hastanemizde yapmış olacağız.” Şeklinde konuştu.

REFAKATÇİ OTELİ…

Özellikle şehir dışından gelen hastaların yakınlarını ilgilendiren bir hizmet olan Refakatçi Oteli’nin de 2015 yılında hizmete açıldığını belirten Prof. Dr. Gökçe, Refakatçi Oteli’nin açılması ile birlikte şehir dışından gelen hasta yakınlarının yaşadığı mağduriyetlerin sona erdiğini belirtti.

Gökçe, şu ifadeleri kullandı:

“Refakatçi Otelimiz hastanemizin karşısında ve çok yakın. Hastalarımız uzun süre hastanemizde tedavi görebiliyor. Çünkü bizim hastanemize gelen hastaların çoğu, yoğun bakım gerektiren, ağır hastalardan oluşuyor. Bu hastalarımızın yanında gelen refakatçiler de gerçekten perişan oluyor. Mutlaka hasta yakınlarının hastalarını takip edebilecekleri yakın bir noktada konaklayacakları bir yer gerekiyordu. Sağ olsun rektörlüğümüz ve vakfımız hastanemiz karşısında bulunan refakatçi otelini açtılar bu sene. Fiyat da çok uygun ve burası tam dolu olarak her gün devam ediyor. Hastanemizde yatan hastaların refakatçilerine yönelik çok önemli bir hizmet…”

“ENDOSKOPİK ULTRASONOGRAFİ SİSTEMİNİ SİVAS’A KAZANDIRDIK”

Sağlık alanında yeni bir hizmeti daha Sivas’a kazandırdıklarını belirten Başhekim Prof. Dr. Gökhan Gökçe, “Hastanemizin Göğüs ve Gastroenteroloji bölümünde endoskopik ultrasonografi ve biyopsi sistemi dediğimiz bir sistem var. Bu gerçekten pahalı bir sistem… Bu sistem olmadığı için bazı hastalarımızı, özellikle endoskopik ultrasonografi probu yardımı ile biyopsi gerektiren hastaları Sivas dışına sevk etmekteydik. Son olarak bu cihazımızı da Sivas’a ve hastanemize kazandırdık. Artık bundan sonra bu hastalarımızın Sivas dışına çıkmasını engellemiş olduk.” Dedi.

“LABORATUARLARIMIZ TÜRKİYE STANDARTLARINDA”

Hastaneyi iç mekân düzenlemeleri ile daha modern bir yapıya kavuşturmak için de çeşitli çalışmalar yürüttüklerini belirten Prof. Dr. Gökçe, bu kapsamda laboratuarları yenileyerek Türkiye Standartlarına uygun hale getirdiklerini belirtti.

Laboratuarların bakanlıktan ruhsat aldığını da belirten Gökçe, şu şekilde konuştu:

“Hastanemizde devamlı bir tadilat, devamlı bir yenilenme oluyor. Tuvaletler, banyolar, servisler modernize ediliyor. Bu sene birçok bölümümüzün iç mekânını düzenleme yoluna gittik. Ayrıca, öğrencilerimiz için yeni bir kütüphane salonu hazırlardık. Hastanemiz acil servisini yeniden düzenledik. 3. Basamak acil olarak tescili için gerekli olan düzenlemeler gerçekleştirildi. Şuanda Sağlık Bakanlığı’nın zorunlu merkezi laboratuar ruhsatları için pataloji, biyokimya ve mikrobiyoloji laboratuarlarımızı yeniden yapılandırdık. Sivas’ta Sağlık Bakanlığı’ndan merkezi laboratuar ruhsatı alan ilk ve tek hastaneyiz. Şuanda 3 laboratuarımız da Sağlık Bakanlığı’nın belirlediği merkezi laboratuar ruhsatını aldı. Şuanda laboratuarlarımızdaki tüm işlemler Türkiye Standartlarına birebir uymaktadır.”

“YAN DAL UZMANI EKSİĞİMİZ DEVAM EDİYOR”

Hastanedeki en önemli eksiklerden bir tanesinin ise yan dal uzmanları olduğunu belirten Başhekim Prof. Dr. Gökhan Gökçe, 2016 yılında bu eksikliklerin giderilmesini arzuladıklarını söyledi.

Gökçe; “Bazı konularda bizi aşıyor tabi. Bunların uygulanması için siyasilerimiz de devreye giriyor ama biraz daha çok devreye girmeleri gerektiğini düşünüyorum. Bunların en başında gelen Sivas’ta bazı branşlarda hala eksik hekimlerin olması. Biz bunun için çok uğraşıyoruz. Devamlı siyasilerimizle konuşuyoruz onlar da destek oluyor ama belki daha çok destek gerektiğini düşünüyorum. Bazı branşlarda eksiklerimiz var. Bunlar özellikle yan dallar.  Çocuk bölümünün bazı yan dallarında çok eksiğimiz var. Bunların da biran önce 2016’da giderileceğini, buraya kalıcı olarak eksik olan yan dal uzmanlarının geleceğini umuyorum. Bunun için yoğun çaba içerisindeyiz. 2 Ay içerisinde yaklaşık iki kere bakanlıkla bu konuyla ilgili görüşmemiz oldu. Sağ olsun gerek Milli Savunma Bakanımız İsmet Yılmaz, Milletvekilimiz Habib Soluk ve diğer milletvekillerimiz destek oluyorlar. Ama biraz daha bu işin üzerine düşülmesi gerektiğini düşünüyorum.” İfadelerini kullandı.

“BAĞIŞLAR İÇİN TEŞEKKÜR EDİYORUZ”

Avrupa Sivaslılar Birliği (ASBİR) ve iş adamlarının da üniversite hastanesine önemli katkılarda bulunduğunu belirten CÜ Başhekimi Prof. Dr. Gökhan Gökçe, bu katkılarından dolayı ASBİR yöneticileri ve iş adamlarına teşekkür etti.

Gökçe; “Bu sene hastanemizde iş adamlarımız tarafından bağış yapıldı. Bunlar içerisinde önemli olarak baktığımızda, Avrupa Sivaslılar Birliği’nin (ASBİR) hastanemize bağışladığı 4 tane hemodiyaliz cihazı var. Bu cihazlar, kuruldu ve hastalarımıza hizmet vermeye başladı. Bir açılışla bunu duyurmuştuk. Son olarak kemoterapi ünitesinin hazırlanması, eksikliklerin tamamlanması ve ünitelerin kurulması sağlandı. Bu da Sivaslı bir iş adamamız Alihan Çiçek tarafından karşılandı. Bu nedenle ASBİR ve iş adamımız Dr. Alihan Çiçek’e teşekkürlerimi iletiyorum.” Dedi.

 “MUTLU, HUZURLU BİR YIL DİLİYORUM”

Prof. Dr. Gökhan Gökçe, son olarak 2016 yılının tüm insanlığa mutluluk, sağlık, huzur ve barış getirmesi temennisinde bulundu.

2016’da terör olaylarının son bulmasını ve barışın hakim olmasını dileyen Gökçe; şu ifadeleri kullandı:

 

“Yeni yılda ülkemizin, barış ve huzurun hâkim olduğu, terörün bittiği bir ülke olmasını istiyorum. Biz şehrimizde bunu hissetmiyoruz ama bazı bölgelerde buna aşırı derecede ihtiyaç olduğunu biliyorum. Daha müreffeh, daha mutlu, daha barışçıl bir 2016 yılı geçirmemizi diliyorum. Bu ülkede kardeşliğin ne olduğunu anlamayan varsa bunların da biran önce anlaması gerektiğini düşünüyorum. 2016 yılının herkese sağlık getirmesini, hastanelere daha az geldikleri bir yıl olmasını diliyorum. Hastanemize, çalışanlarımıza, tüm Sivaslılara sağlıklı, sıhhatli, mutlu, huzurlu bir yıl diliyorum.”

AdminAdmin