Cumhuriyet Üniversitesi Haberleri
Giriş Tarihi : 04-05-2016 01:06

REKTÖR KOCACIK YÖNETİMİ ÖNEMLİ ÇALIŞMALARA İMZA ATMAYA HIZ KESMEDEN DEVAM EDİYOR…

Cumhuriyet Teknokent, Bakanlar Kurulu kararı ile 2007 yılında kuruldu ve 2011 Mart ayında resmi olarak faaliyete başladı.

REKTÖR KOCACIK YÖNETİMİ ÖNEMLİ ÇALIŞMALARA İMZA ATMAYA HIZ KESMEDEN DEVAM EDİYOR…

Konum olarak Cumhuriyet Üniversitesi kampüsü yakınında yer alan teknokent, yaklaşık 92 dönümlük bir alan üzerinde çalışmalarını yürütüyor. 2 bin metrekare kapalı alana sahip binada faaliyetlerini sürdürüyor.

O dönemki koşullar çerçevesinde başlangıç için küçük bir bina planlaması yapılırken, son dönemde artan talepler karşısında tam doluluğa ulaşan bina kapasite bakımından yetersiz kalmaya başladı. Bu nedenle Bakanlık nezdinde gerekli izin ve ruhsat işlemlerini yürüten Cumhuriyet Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Faruk Kocacık yönetimi yeni bina ihale aşaması tamamlanmış ve yüklenici firma ile bina yapım sözleşmesi imzalandığı ve yer tesliminin gerçekleştirildi biliniyor. Hafta sonu bakan İsmet Yılmaz ve iş adamı Ethem Sancak’ın katılımları ile gerçekleşecek olan temel atma töreni ertelendi.  

Bölge ve ülke sanayisinin uluslararası piyasalarda rekabet edebilir duruma gelmesi ve ihracata yönelik bir yapıya kavuşturulabilmesi için teknolojik bilginin üretilmesi gerektiği biliniyor.

Üniversite yönetimi, ürünlerde ve üretim yöntemlerinde yeniliklerin geliştirilmesi, ürün kalitesi ve standartlarının geliştirilmesi amacıyla gerekli Ar-Ge çalışmaları için  teşvik edici ve yönlendirici konumda olmaya üstün gayret gösteriyor.

Rektör Prof.Dr. Faruk Kocacık yönetimi, bölgemizde ve ülkemizde üniversite-sanayi işbirliğini en üst düzeye çıkararak, ileri teknoloji üreten veya kullanan şirketlerin oluşumunu ve büyümesini desteklemek amacı güdüyor. Yenilikçi ileri teknoloji yazılım gerçekleştirme alanlarında faaliyet gösterecek şirketlere Ar-Ge çalışmalarını yürütebilecekleri ortam ve destekleri sağlıyor.

Cumhuriyet Teknokent, 2011 yılında faaliyetlerine başladığı tarihte bugüne kadar 43 firma bünyesinde 61 proje yürütüldü.

Bu projelerden 22 tanesi başarıyla sonuçlandırıldığı bilinirken, dokuz hâlihazırda 26 firma tarafından 30 adet proje üzerinde Ar-Ge çalışmaları sürdürülüyor. Bugüne kadar Cumhuriyet Teknokent bünyesinde yürütülen projeler kapsamında dört adet patent/faydalı model alındı. Bunlar dermokozmetik, geri dönüşüm ve veterinerlik/hayvancılık sektöründe faaliyet gösteren firmalar tarafından alınan patent ve faydalı modeller.

Sivas ve bölgede kendi Ar-Ge binası inşasını tamamlayan ve yakın zamanda açılışını gerçekleştirecek Aselsan Hassas Optik, “Morötesi, Görünür ve Yakın Kızılötesi Bantlar İçin Optik Üretim Teknolojisi Aktarımı” projesi ile optik sanayiinde ihracat yapan ülke amacı doğrultusunda çalışıyor.  Proje kapsamında, üniversite-sanayi işbirliği gerçekleştirilecek, optik teknolojileri alanında bir kümelenme oluşumuna öncülük edilecek, üniversitede yapılan çalışmaların sanayileştirilerek ürüne dönüştürülmesi sağlanacak. Bu doğrultuda, Cumhuriyet Üniversitesi bünyesinde Türkiye'de ilk Optik Bilimler Uygulama ve Araştırma Merkezi ve Optik Mühendisliği Bölümü kuruldu.

Böylece Cumhuriyet Üniversitesi ve Aselsan tarafından yurt içi ve dışında yetkin kurumlarla optik teknolojilerine yönelik eğitim ve araştırma programları gerçekleştirilecek. Projenin üretim bölümü Sivas Organize Sanayi Bölgesi’nde yapılacak. Üniversite sanayi işbirliğinin sağlıklı olabilmesi ve sürekliliğinin korunabilmesi amacıyla, projenin ürün geliştirme ve Ar-Ge çalışmaları bölgemizde inşa edilecek, 500 metrekare kapalı alana sahip Ar-Ge binasında yürütüleceği öğrenildi.

T.D.D.

AdminAdmin