Cumhuriyet Üniversitesi Haberleri
Giriş Tarihi : 21-05-2016 03:27

REKTÖR YARDIMCISI BUYRUK, KÜNİB "VI. OLAĞAN KONGRESİ"NE KATILDI

Cumhuriyet Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof.Dr. Ertan Buyruk Kırgızistan'ın başkenti Bişkek'te, Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesinin (KTMÜ) ev sahipliğinde düzenlenen "Transkafkasya'da Tarihi İpek Yolu'nun Yeniden İnşası: Düşünceler ve Öneriler" konulu "KÜNİB VI. Olağan Kongresi"ne katıldı.

REKTÖR YARDIMCISI BUYRUK, KÜNİB

 

YÖK Başkanı Prof. Dr. M. A. Yekta Saraç’ın da katıldığı kongreye T.C. Bişkek Büyükelçisi Metin KILIÇ, Ukrayna Bişkek Büyükelçisi Nikolay Doroşenko, Azerbaycan Büyükelçilik temsilcileri, Yükseköğretim Kurulu Üyeleri, KTMÜ Rektörü Prof. Dr. Sebahattin BALCI, KTMÜ Rektör Vekili Prof. Dr. Asılbek KULMIRZAYEV, KÜNİB Başkanı ve Ardahan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ramazan KORKMAZ, KÜNİB üyesi üniversitelerin rektörleri ve diğer temsilcileri ile basın mensupları katıldığı kongrenin açılış programında YÖK Başkanı Prof. Dr. M. A. Yekta Saraç bir konuşma gerçekleştirdi.

 

YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta SARAÇ, açılış konuşmasına, "Kafkasya Üniversiteler Birliği'nin Bişkek'te yapılan 6. Olağan Kongresine katılan siz değerli üniversite rektörlerini ve bütün katılımcıları saygıyla selamlıyorum. Sadece Orta Asya'da ve Kafkasya Bölgesinde değil, bütün dünyada yükseköğretimin gelişmesi konusunda yapacağınız olumlu katkılar için şimdiden hepinize teşekkür ediyorum. Bugün burada, Kırgızistan'da bulunmaktan büyük bir mutluluk duyuyorum. Bizi ve sizleri burada konuk eden Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitemizin başta rektör ve rektör vekili olmak üzere bütün öğretim elemanlarına ve çalışanlarına teşekkür ediyorum." diyerek başladı.

 

Prof. Dr. Yekta SARAÇ, dünyada ülkeler ve yükseköğretim kurumları arasındaki uluslararası ilişkilerin ve işbirliklerinin arttığını, bu Birliğin de muhtemelen böyle bir ihtiyaçtan doğduğunu söyledi ve Birliğin oluşmasında katkısı olan herkesi tebrik etti.

 

Prof. Dr. SARAÇ, "Dünyada çeşitli alanlarda büyük değişimler ve dönüşümler yaşanmaktadır. Dünyanın ve insanlığın kaderini belirleyecek olan en önemli unsurlardan biri ise bu değişme ve dönüşümlere refakat eden güçlerin niyeti, mahiyeti ve niteliğidir. Dünyada olup biteni seyrederek ve gözlemleyerek dünyayı değiştirmek mümkün değildir. Üniversiteler, dünyada meydana gelen değişmeleri takip eden değil; yönlendiren kurumlar olmalıdır. Toplumların mükemmeliyet merkezleri olmalıdır. Dönüşen değil dönüştüren kurumlar olmalıdır. Daha yaşanabilir, daha insani bir dünya ve gelecek için, üniversiteler toplumda liderlik rolü üstlenmelidir. İyiliğin, güzelliğin, sevginin hakim olduğu bir dünya için üniversitelerin ve bilim insanlarının sosyal sorumluluk sahibi olması gerekmektedir. Elbette bütün bunlar için de üniversitelerimiz aklın ve bilgeliğin yurdu olmalıdır." dedi.

Yekta SARAÇ; bu kongrenin ana teması olan "Transkafkasya'da Tarihi İpek Yolu'nun Yeniden İnşası"nın gerçekleşmesinin, bölgede binlerce yıldır açık olan, ancak son yüz elli yıldır, özellikle de soğuk savaş döneminde tıkanan ülkeler ve kültürler arası ilişkilerin yeniden canlanmasına büyük katkı sağlayacağını ifade etti.

Tarihi İpek Yolu'nun öteden beri ülkeler arasında sadece ticari değil, aynı zamanda kültürel ilişki ve etkileşimlerin de gelişmesine katkı sağladığını, içinde doğup yetişilen coğrafya ve ülkenin herkesin ortak kaderi olduğunu belirten Prof. Dr. Yekta SARAÇ, İbn-i Haldun'un sözünü hatırlatarak, "Kaderimiz olan coğrafyayı değiştiremeyeceğimize göre, ilişkilerimizi geliştirerek, dost ve kardeş ülkelerle daha huzurlu bir bölge ve dünyanın inşa edilmesine katkı sağlayabiliriz." diyerek konuşmasına devam etti.

YÖK Başkanı Yekta SARAÇ, "Son on yıllarda Türkiye ile Azerbaycan, Kırgızistan, Kazakistan, Türkmenistan, Gürcistan gibi ortak tarihi ve kültürel değerleri paylaştığımız ülkelerle çeşitli alanlarda gelişen ilişkilerimiz, dünyaya örnek olacak niteliktedir. Bu ilişkilerin geliştiği alanlardan biri de eğitim ve yükseköğretim alanıdır. Söz konusu ilişkilerin, yakın ve uzak coğrafyalardaki diğer bütün dost ve kardeş ülkelerle, karşılıklı öğretim elemanı ve öğrenci değişimi, ortak programlar ve projeler yoluyla daha da genişletilmesini arzu ediyoruz. Kafkasya Üniversiteler Birliği, üniversitelerimizin gücünü, imkânlarını ve geleceğe yönelik umutlarını birleştirme çabasının bir ürünüdür. Ülkelerimizin geleceğini kuracak gençliği ortak platformlarda buluşturmak; onları daha huzurlu bir dünya için hazırlamak, yetiştirmek; bilimin öncülüğünde ortak bir geleceği inşa etmek, yüksek öğretim kurumlarının en önemli amaçlarından biridir." dedi.

Diğer taraftan Türk Konseyi (Keneşi) bünyesinde oluşturulan ve halen Kazakistan, Kırgızistan, Azerbaycan ve Türkiye'den sınırlı sayıda üniversitenin kurucu üye olduğu Türk Üniversiteler Birliği'ni de önemsediğini söyleyen Prof. Dr. Yekta SARAÇ, "Geçen Nisan ayında Türkiye'de Erzurum'da yapılan kongrede, bu Birliğin dönem başkanlığını Kırgızistan Türkiye Manas Üniversitesi devralmıştır. Sayın Rektörümüz Sebahattin Balcı'nın şahsında bu birliğe katkı veren ve verecek olan herkese başarılar diliyorum." dedi. YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta SARAÇ, "Bu birliğin kendi kültür coğrafyamızda başlatmış olduğu bir değişim programı olarak ‘Orhun Süreci'ni de çok önemsiyorum. Bu süreçte bölgemizde oluşturulacak yükseköğretim alanı, yükseköğretim-araştırma alanı, kalite güvence sistemi, değişim programları ve öğrenci konseyi faaliyetlerinin bölgemizde oluşturacağı sinerjinin, küresel yükseköğretim sistemlerine önemli katkılar yapacağına inanıyorum. Bu sürecin her aşamasında, Türkiye Cuımhuriyeti Yükseköğretim Kurulunun ve yükseköğretim kurumlarının, sahip olduğu birikim ve tecrübe ile her türlü desteği vereceğini memnuniyetle ifade ediyorum." diye konuştu.

KTMÜ Rektörü ve Türk Dünyası Üniversiteler Birliği Başkanı Prof. Dr. Sebahattin BALCI da, açılış konuşmasında, bölgesel işbirlikleri ve ortaklıkların büyük bir sinerji oluşturarak, uluslararası alanda büyük etki yaratacağını söyledi. Prof. Dr. Sebahattin BALCI; bunlardan biri olan ve iki ülkenin ortak kurduğu Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi'nin, iki ülkenin desteğiyle bugün Türk dünyasına hizmet eden ve Türk dünyası gençlerinin yetiştiği güçlü bir üniversite oldunu ifade etti. KTMÜ Rektörü Prof. Dr. Sebahattin BALCI, Türk Keneşi çatısı altında kurulan ve dönem başkanlığını kendisinin üstlendiği Türk Dünyası Üniversiteler Birliği'nin ve Kafkasya Üniversiteler Birliği gibi değerli oluşumların, bölgesel işbirlikleri çerçevesinde hızla büyüyerek gelişeceğini ve uluslararası alanda etkili kurumlara dönüşeceğini söyledi.

KÜNİB Başkanı ve Ardahan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ramazan Korkmaz; günümüz dünyasında, içe kapanarak dış dünyayla etkileşimden yoksun olunmasının büyük kayıplarla sonuçlanacağını, KÜNİB gibi birliklerin yapacağı çalışmaların insanlığa çok şey katacağını söyledi. Prof. Dr. Ramazan KORKMAZ, "Biz, birbirimizle, KÜNİB üyesi rektörler olarak tanıştık. Oysa ki ümidimiz; gençlerimizin üniversite yıllarında birbirlerini tanımaları, kardeşliklerini pekiştirmeleri, dost olmaları ve uluslararası platformlarda güç birliğiyle ülkelerimizi, halklarımızı temsil etmeleridir." dedi ve KÜNİB gibi oluşumların bu ümidi gerçekleştirecek çalışmalar yaptığını söyledi.

Toplantıda konuşan Cumhuriyet Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof.Dr. Ertan Buyruk, eğitimdeki işbirliklerinin artmasına ve halkların kardeşliklerinin pekiştirilmesine yönelik temennilerini dile getirdi.

Açılış konuşmalarının ardından, "Transkafkasya'da Tarihi İpek Yolu'nun Yeniden İnşası" konulu panele geçilirken, KÜNİB üyesi üniversiteler arasında Mevlana Değişim Programı Protokolü imzalandı.

AdminAdmin