Cumhuriyet Üniversitesi Haberleri
Giriş Tarihi : 22-07-2016 14:23

REKTÖRLERİN, DEKANLIĞA VEKALETİNDEN BAŞKA BİR ÇÖZÜM BULUNMALI

YÖK, yaşanan olağanüstü hale ilişkin olarak Rektörlere dekanlıklara da vekalet etme görevi verdi. Ancak bu görevlendirme tüm işlemlerin aksamasına anlamına geliyor.

REKTÖRLERİN, DEKANLIĞA VEKALETİNDEN BAŞKA BİR ÇÖZÜM BULUNMALI

REKTÖRLER AYNI ZAMANDA DEKAN OLDU

Ülkemizde yaşanan hain darbe girişimi sonrasında, 1176 sı devlet, 401 vakıf olmak üzere toplam 1577 fakülte dekanının istifaları Yükseköğretim Genel Kurulunun 20 Temmuz 2016 tarihli toplantısında değerlendirilmiş olup, bu görevlere yeni dekan ataması yapılıncaya kadar iş ve işlemlerin aksamaması amacıyla, Fakülte Dekanlığı görevleri mevcut üniversite rektörlerinin "UHDESİNDE" yürütülmesi uygun görülmüştür.

REKTÖR UHDESİNDE OLMASI NE ANLAMA GELİYOR ?

Uhdesinde kelimesinin anlamı "üstünde olmak, sorumluluğu altında olmak"tır. Bilindiği üzere, 2547 sayılı Kanunun 16 ncı maddesinin (a) fıkrasında, "Fakültenin ve birimlerinin temsilcisi olan dekan, rektörün önereceği, üniversite içinden veya dışından üç profesör arasından Yükseköğretim Kurulunca üç yıl süre ile seçilir ve normal usul ile atanır. Süresi biten dekan yeniden atanabilir." hükmü yer almaktadır.

Diğer taraftan, "Dekana, görevi başında olmadığı zaman yardımcılarından biri vekalet eder. Göreve vekalet altı aydan fazla sürerse yeni bir dekan atanır." denilmektedir.

Yürürlükteki kanun hükümlerinden de anlaşılacağı üzere, esasen yükseköğretim mevzuatında dekanlık görevlerinin Rektör uhdesinde yürütülebileceğine dair bir hüküm yoktur.

Ancak, gerek bazı üniversitelerdeki kadrolu Profesörün olmaması veya bazı olağanüstü durumlarda akademik ve idari işlemlerin fakültelerde aksamaması amacıyla, Yükseköğretim Genel Kurulunun onayıyla mevcut rektörün uhdesine fakülte dekanlığı görevi verilebilmektedir.

Buradaki amaç üniversitelerde yürütülmekte olan akademik ve idari işlemlerin aksamaması için Rektöre imza yetkisi verilmesidir.

YÖK DEKAN ATAMALARINDA FARKLI BİR ÇÖZÜM BULMALI

Üniversitelerde tüm dekanlık görevlerinin mevcut rektörlere verilmesinin olumsuz yanı ise yürütülmekte olan işlemlerin aksaması ve gecikmesi olacaktır.

Özellikle büyük üniversitelerdeki fakülte sayıları dikkate alındığında, tüm onayların Rektörlük Makamından alınacak olması akademik ve idari işlemlerin aksamasına da ister istemez sebebiyet verecektir.

Bu çerçevede, Yükseköğretim Kurulu tarafından 1577 dekanlık görevine asaleten atamanın kısa sürede yapılamayacağı değerlendirildiğinden, en azından bu görevlere ilgili üniversitelerdeki kadrolu öğretim üyeleri "VEKALETEN" görevlendirilerek işlemlerin daha etkin ve süratli yürütülmesine yarar sağlayacaktır.

AdminAdmin