Cumhuriyet Üniversitesi Haberleri
Giriş Tarihi : 19-08-2016 02:13

“REKTÖR ATAMASI ÖNERGESİ” ŞİMDİLİK GERİ ÇEKİLDİ..

AK Parti, TBMM'de verdiği önergede üniversitelerde rektör seçimlerinin kaldırılmasını istemişti. Yeni modelde, Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı'nın (YÖK) önerdiği isimlerin Cumhurbaşkanı tarafından rektör olarak atanması öngörülüyordu.

“REKTÖR ATAMASI ÖNERGESİ” ŞİMDİLİK GERİ ÇEKİLDİ..

 

TBMM'de torba yasa tasarısı görüşülürken Ak Parti, YÖK Kanunu'nda sürpriz bir değişiklik önergesi verdi. Ak Parti'nin verdiği değişiklik önergesine göre devlet üniversitelerinde rektörler YÖK tarafından önerilecek, profesör olarak en az üç yıl görev yapmış üç aday arasından Cumhurbaşkanı onayıyla atanacaktı.

Değişikliğe gerekçe olarak kırgınlık ve kişisel çekişmeler gösterilmişti.

'Rektörlük seçimleri üniversitelerde haksız uygulamalar, kırgınlıklar ve kişisel çekişmelere yol açmakta ve yüksek öğretim kurumlarında kaos ortamının oluşmasına neden olmaktadır. Bu nedenle üniversitelerde seçim sisteminin terk edilerek atama sisteminin getirilmesi ile bu sıkıntıların ortadan kalmasının sağlanması amaçlanmaktadır' ifadeleri değişiklik talebine gerekçe olarak sunuldu.

AK Parti'nin önergesi üzerine söz alan CHP Grup Başkanvekili Levent Gök, AK Parti'nin verdiği önergenin anayasaya aykırı olduğunu, önergeyle komisyonda görüşülmeyen, tartışması yapılmayan bir düzenlemenin yeni bir madde gibi sunulduğunu belirterek, önergenin işlemden çıkarılmasını istedi.

AK Parti Grup Başkanvekili Naci Bostancı ise yapılanın, 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu'nda rektörlük seçimine ilişkin bir düzenleme olduğunu ve anayasaya aykırı bir durumun söz konusu olmadığını söyledi.

Bostancı, şöyle devam etti:

"İş başına gelen rektörler, gelecek dönemde de tekrar görevlerinin devamını sağlamak kastıyla, yardımcı doçentlik, doçentlik kadroları dağıtmakta adeta ve kendilerini destekleyecek kadrolar oluşturmaktadır." dedi.

"Üniversitede hocalık yapanlar çok iyi bilirler ki rektörlerin üniversite içerisinde seçimle iş başına gelmeleri birçok problem doğurmaktadır. İş başına gelen rektörler, gelecek dönemde de tekrar görevlerinin devamını sağlamak kastıyla, yardımcı doçentlik, doçentlik kadroları dağıtmakta adeta ve kendilerini destekleyecek kadrolar oluşturmaktadır. Kendilerini desteklemeyen, oy vermeyen çevrelere karşı da hasmane tutum sergilemektedirler. Buradaki bütün akademisyenler bu tür olaylara şahittir. Sonuçta üniversitenin dışından bir insan getirilmiyor."

Şimdilik geri çekildiği duyurulan önerinin önümüzdeki günlerde ilgili komisyonda görüşüldükten sonra tekrar daha farklı gündeme geleceği edinilen bilgiler arasında…

AdminAdmin