Gündem
Giriş Tarihi : 06-03-2018 23:05

CHP'den Vatan Partisi'ne 'seçim güvenliği' ziyareti

CHP heyeti Vatan Partisi Genel Merkezini ziyaret ederek Vatan Partisi yöneticileriyle görüştü.

CHP'den Vatan Partisi'ne 'seçim güvenliği' ziyareti

Cumhuriyet Halk Partisi'nin "seçim güvenliği" konusunda siyasi partilere yönelik ziyaretleri devam ediyor.

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Yardımcıları, Bülent Tezcan, Lale Karabıyık, Muharrem Erkek, Grup Başkanvekili Özgür Özel ve İstanbul Milletvekili Mehmet Bekaroğlu’ndan oluşan parti heyeti, Vatan Partisi’ni seçim güvenliği ile ilgili görüş alışverişinde bulunmak üzere ziyaret etti.

Vatan Partisi Genel Merkezi'nde gerçekleşen toplantı sonrası Vatan Partisi Genel Sekreteri Utku Reyhan ve CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel açıklamalarda bulundu.

Vatan Partisi Genel Sekreteri Utku Reyhan ve Cumhuriyet Halk Partisi Grup Başkanvekili Özgür Özel önderliğindeki heyetler 'seçim güvenliği' konusunda yaklaşık 1 saatlik görüşme gerçekleştirdi. Görüşmenin ardından heyetler basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.

Açıklamanın tam metni:

Vatan Partisi Genel Sekreteri Utku Reyhan;

Bugün Cumhuriyet Halk Partisi heyeti bizi ziyarete geldiler. Meclis komisyonunda görüşülmekte olan ve seçim güvenliğimizle ilgili bir takım hükümlerin bulunduğu aynı zamanda ittifakları düzenleyen konuyla ilgili fikirlerimizi aldılar, sağ olsunlar. Türkiye’de seçim köklü bir geleneğe sahip. Seçimlere gölge düşürecek, şaibe yaratacak, seçimlerde şeffaflığı engelleyecek her türlü adımdan kaçınılması gerekiyor. Özellikle sandık güvenliğini önemsiyor, sandık kurulundan mühürlerin kaldırılmasını da tehdit olarak algılıyoruz.

İttifak ilkesine karşı olmamakla birlikte temsilde adaletin sağlanması için milletvekilleri seçiminde %10 barajının kaldırılması gerektiğini düşünüyoruz.

Devletin bazı sandık güvenliği riskli olduğu durumlarda sandığın yerinin değişmesini önermek yanlıştır. Devletin görevi seçim güvenliğini her koşulda sağlamaktır. Biz bu konuyla ilgili fikirlerimizi değerli CHP heyetine ilettik. Ziyaretlerinden dolayı teşekkür ederiz.

Cumhuriyet Halk Partisi Grup Başkanvekili Özgür Özel;

Vatan Partisi’nin değerli heyetine, başkanlarına teşekkür ediyoruz. Biz seçime girme iddiası olan siyasi partileri ziyaret ediyoruz. Vatan Partisi’yle birlikte seçim kanunuyla ilgili ortak eleştirilerimizi dile getirmek istedik. Hangi siyasi görüşten olursa olsun herkesin oyları parlamentoya tam yansımalıdır. Bugün Türkiye’deki %10’luk barajın ortadan kaldırılması için teklifler götürüyoruz. Amaç bütün siyasi partilerin mecliste yer almasıdır. AKP’nin bugün ittifak adı altında görüşmelerinin hepsi ittifakla ilgili seçim barajının aşılması değil %50+1 almak olarak değerlendiriyoruz. İttifak yapmayan partilere %10 barajının konulmasını olumlu bulmuyoruz. Bu düzenleme anayasanın eşitlik ilkesine aykırıdır. Biz bu konuyla ilgili Vatan Partisi’yle ortak görüşteyiz. Mümkün olursa komisyonda parlamentoda olmayan partilerin de görüşlerini iletmelerinin olumlu olacağını düşünüyoruz. Önemli bir aşamadayız. Çeşitli ittifakların konuşulduğu dönemde en önemli ittifakın adaletli ittifak etrafında buluşulması gerektiğini düşünüyoruz. Vatan Partisi’nin değerli Genel başkan yardımcılarına teşekkür ediyor, Sayın Doğu Perinçek’e selamlarımızı iletiyoruz.

Aydınlık

AdminAdmin