Cumhuriyet Üniversitesi Haberleri
Giriş Tarihi : 14-03-2018 14:00

ÜNİVERSİTEDE ÇİĞ TAVUK KİMİN HATIRI İÇİN YENECEK !

Tavuk bir kümes hayvanı olup, etinden yumurtasından faydalanılan, hatta eski yıllarda tüylerinden yastık yapılan, köylerde evlerin etrafındaki böcekleri (kene’leri dahil) yedikleri için insanlara her açıdan faydalı hayvanlardır.

ÜNİVERSİTEDE ÇİĞ TAVUK KİMİN HATIRI İÇİN YENECEK !

 

 

Yumurtadan çıkarlar, hatta “tavuk mu yumurtadan, yumurtamı tavuktan çıkar diye” 1970’li yıllarda liselere münazara konusu olmuşlardır. Küçük olanları civcivdir ve çok sevimlilerdir. Son yıllarda boyalı civcivlerin pazarlarda satıldığına rastlamaktayız bu kadar sevimli hayvanların boya ile nasıl yapıyorlar ama renklendirilmesi gereksiz bir işlemdir. Tavuklar endüstriyel olarak yetiştirilen yerlerde 40-45 günde kesime uygun ağırlığa  ulaşır ve gelir dağılımının pekte adaletli olmadığı ülkemizde fakir halkımızın sofrasında kırmızı et’e göre ucuz olması nedeniyle öğün olurlar.

Denizlinin horozunun ünlü olduğu gibi Bolu yöresinde de Tavuk’a Tavık denilmesi göz ardı edilemez. Kanatlı hayvanlar kategorisinde değerlendirilen Tavuklar ne yazık ki uçamazlar.

 

Cumhuriyet Üniversitesinin Tabldot yemek listesini incelediğimizde Tavuk’un bol bol kullanıldığını görmekteyiz örneğin;

13.03.2018’de Tavuk çorba

14.03.2018’de Tavuk but

16.03.2018’de Mantarlı Tavuk

Diye uzayıp gider liste, yemekhanelerde Sağlık Kültür Spor Daire Başkanlığı (SKS) yemek çıkartırken ve Gıda mühendisleri atıl duruma düşürülmemişken çıkan yemek kalitesi ile şimdiyi mukayese etmek imkansızdır. Rektörlük ve Sağlık, Kültür ve Spor Dairesi yetkilileri konu hakkında ne yapmaktadırlar, birilerine tabela unvanı dağıtırken gerekli denetlemeye zaman bulamıyorlar mı, yoksa yemekhaneye gelenlere beğeniyorsanız yiyin, beğenmiyorsanız yemeyin mi deniliyor. Cumhuriyet Üniversitesi kurucu rektörü Prof.Dr. Muvaffak Akman bir TSM konserinde (Tıp Temel Bilimleri Binasındaki o zamanki konferans salonunda) konser verenleri ve Şef’i övmek için “Mal meydanda”  demişti (1980’li yıllar) izleyenler hatırlar.

Sosyal medyada öğrenciler tarafından paylaşılan yukarıdaki görülen fotoğrafı üzülerek gördük.

Öğrenciler kimin hatırı için çiğ tavuk yiyecekler, bizde bilmek istiyoruz. Bu resmi yorumlamaya ve bir şeyler yazmaya gerek görmüyoruz. Prof.Dr. Muvaffak Akman’nın dediği gibi “mal meydanda”

Biraz dikkat

Biraz titizlik

Ve yetkin yöneticilerin göreve dönmelerini beklemek, çok büyük bir beklentimi?


AdminAdmin