Gündem
Giriş Tarihi : 19-04-2018 17:17

'İttifak' için en kritik 7 gün!

16 Nisan'da Anayasa değişikliğini kabul eden Türkiye, düzenlemelerin ardından ilk kez sandık başına gidiyor. 24 Haziran 2018'deki seçimlerin en belirleyici unsuruysa partiler arası kurulan ittifaklar olacak. AK Parti ve MHP 'cumhur ittifakı' çatısı altında bir araya gelirken, diğer partilerin de benzer ittifak formülleri izlemesi bekleniyor. Mart ayında çıkarılan kanun maddesine göre ise tüm ittifak durumlarının bildirilmesi için 7 kritik gün tanınacak.

'İttifak' için en kritik 7 gün!

Türkiye, 24 Haziran 2018 tarihinde erken seçime gitme kararı aldı... MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin partisinin grup toplantısında kürsüden yaptığı çağrı kısa süre içerisinde karşılık buldu. Bahçeli, yaptığı konuşmada erken seçimler için tarih verdi ve 26 Ağustos 2018 tarihini işaret etti.

Seçimlerin Kasım 2019'da gerçekleştirilmesi bekleniyordu.
Bahçeli'nin erken seçim için yaptığı çağrısının ardından Ankara'da hareketli saatler yaşandı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Bahçeli'yle Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde yaklaşık 30 dakika süren bir görüşme gerçekleştirdi. Erdoğan daha sonra Başbakan Binali Yıldırım ve AK Parti MYK üyeleriyle bir araya geldi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, saat 15.53'te Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde basın toplantısı düzenledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Ülkemizin karşı karşıya olduğu fotoğraftan hareketle bu teklife olumlu yaklaşma konusunda görüş birliğine vardık. Bahçeli ile istişareler neticesinde seçimlerin 24 Haziran 2018 Pazar günü yapılmasına karar verdik" dedi.

İttifak formülleri gündemde

Gözler, AK Parti ile MHP arasında kurulan ve 'cumhur ittifakı' olarak adlandırılan birliktelik de sürece çevrildi. Oy pusulalarından seçim sonuçlarına kadar geniş ölçüde seçimleri etkileyecek olan düzenleme, geçtiğimiz ay kabul edilmişti.

AK Parti ve MHP 2018 seçimlerine 'Cumhur ittifakı' adı altında girecek.

Ajandaları değişterecek

Diğer partilerin de farklı ittifak formülleriyle seçimlere katılabilmesinin önü açık. Ancak tüm ittifaklar içerisinde 7 günlük bir kritik dönem aralığı dikkatleri çekiyor.

Meclis Kararı, Cumhurbaşkanının onayına sunulmayacak, Resmi Gazete'de yayımlandıktan sonra yürürlüğe girecek.

16 Mart Cuma günü Resmi Gazete'de yayımlanan "Seçimlerin temel hükümleri ve seçmen kütükleri hakkında kanun ile bazı kanunlarda değişiklik yapılmasına dair kanun" kapsamında ittifak süreci de yer aldı. Buna göre seçimin resmi olarak Yüksek Seçim Kurulu tarafından duyurulmasının ardından TBMM'de işleyecek süreçle birlikte 7 günlük özel bir dönem aralığı başlayacak. Bu dönemde 'en geç yedi gün içinde' ittifakların bildirilmesi gerekecek.

MADDE 12/A- Seçimlere katılma yeterliliği taşıyan siyasi partiler, ittifak yaparak seçime katılabilir. İttifak yapan siyasi partiler, kendi aday listelerini verir.
İttifak yaparak seçime katılma kararı alan siyasi partiler, seçimin başlangıç tarihinden itibaren en geç yedi gün içinde, genel başkanların imzalarını ihtiva eden ittifak protokolünü Yüksek Seçim Kuruluna teslim eder. Aday listelerinin teslim edilmesi için belirlenen tarihten iki gün öncesine kadar, aynı usulle ittifak protokolünde değişiklik yapılabilir.
Genel başkanlar imzalayacak

İttifak durumları, partilerin genel başkanlarının imzalarıyla Yüksek Seçim Kurulu'na teslim edilecek.

Söz konusu tarih aralığının Nisan ayının sonundan itibaren başlaması bekleniyor. AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan da Meclis Genel Kurulu'nun erken seçim teklifi için yarın toplanabileceğini açıkladı.

AK Parti ve MHP'nin, seçimin 24 Haziran 2018'de yapılmasına ilişkin ortak önergesi, TBMM Genel Kurulunda kabul edildikten sonra, "Türkiye Büyük Millet Meclisi Kararı" haline gelecek. Karar, Cumhurbaşkanının onayına sunulmayacak, Resmi Gazete'de yayımlandıktan sonra yürürlüğe girecek.

 

 

 

TBMM'den çıkacak kararın ardından YSK, süreci resmi olarak başlatacak.

Yeni Şafak
AdminAdmin