Sivas
Giriş Tarihi : 22-09-2018 01:55

Türkiye'den İtalya'ya 'Kangal' yanıtı

Sivas Kangal köpeklerinin, İtalya'nın Toskana bölgesinde yaşanan kurt saldırılarının ardından yerel belediye meclisinde görüşülmesi sonrası Türkiye’den yanıt geldi. Yapılan açıklamada Kangal köpeklerinin yurt dışına çıkışının izne tabi olduğunu belirtildi

Türkiye'den İtalya'ya 'Kangal' yanıtı

Sivas Kangal köpeklerinin, İtalya'nın Toskana bölgesinde yaşanan kurt saldırılarının ardından yerel belediye meclisinde görüşülmesi memnunlukla karşılandı. Kangal üreticisi Hüseyin Yıldız, "Bu köpeklerin yurt dışına çıkması yasak. Sadece Tarım Bakanlığı iznine tabi. Bu izin verilirse köpeklerimizin İtalya'ya gitmesinden gurur duyarız" dedi.

‘TARIM BAKANLIĞININ ÖZEL İZNİ GEREKİYOR'

Kangal köpeklerinin yurt dışına çıkarılmasının yasak olduğunu, Tarım Bakanlığının özel iznine tabi olduğunu ifade eden Yıldız şöyle konuştu:

"Tarım Bakanlığımız Kangalların yurt dışına kesin çıkış yasağı koymuştur. Tarım Bakanlığımız özel izin verirse, ülkeler arasında bu anlaşma sağlanırsa Kangal köpeğimiz oraya rahatlıkla götürülebilir. Ben inanıyorum ki iki taraf anlaşma sonucunda böyle bir neticeye varılır ve bizim Kangal köpeklerimiz oraya gider. Ülkemiz bu konuda en doğru kararı verecektir. Bir kere tercih edilmesi, ön planda tutulması ve mecliste bu konunun konuşulması bizim için, benim için, Türkiye'miz için gurur kaynağıdır ve bu milli değerin mutlaka diğer uluslararası memleketlere gitmesinden hiç rahatsız olmam, huzur bulurum. Köpeklerimizin oradaki görevini en iyi şekilde icra edeceğini bildiğim için gururla gitmesini isterim. Sürat, koruma, güç, dinamizm, doğada yaşama kabiliyeti ve kurdu boğacak, yakalayacak en büyük niteliklere, güce sahip olduğu için İtalyanların tercihi bundan dolayıdır."

‘KANADA DA KULLANDI'

Kangal üreticisi Hüseyin Yıldız, kangal köpeklerinin dünyanın bir çok bölgesinde sürü koruma köpeği olarak görev yaptığını, bir dönem Kanada'ya gönderilen köpeklerin kurtlarla başa çıktığını ifade ederek şunları söyledi:

"Sadece İtalya'da değil, Kanada'da Tarım Bakanlığı bir dönem ortak çalışma yürüttü. Bu çalışmanın neticesinde bizim Kangallarımızı Kanada'nın yükseklerde gelen timberwolflarına karşı kullandı ve bu konuda çok önemli bir sonuca vardı. Bugün İtalya'da aynı sorunlar başladı, meclis gündeme getirdi ve bizim Kangallarımızın Dünyada ne kadar önemli olduğunu Avrupalılar da biliyor, batılılar da, Amerikalılar da, Orta Asyalılar da. Kangal köpeği yaratılış itibari ile kurtla eşdeğerdir ama onun evcilidir. Koyununu korumakla mükellef olan bir Kangalın, dışarıdan inatla yiyip de hayatını idame ettirecek aç kurtla bir mücadele formatı var. Bununla da başarıyı sadece bizim Sivas Kangallarımızda görürsünüz. Başka köpeklerde bu başarıyı sağlamak mümkün değildir. Çünkü ortak yaratılış özellikleri vardır. Onun için de her zaman evden beslenen, iyi halde olan, koruma yapacak Kangal köpeğinin kriterleri çok yüksektir."

 

Kaynak Yeniçağ: Türkiye'den İtalya'ya 'Kangal' yanıtı

AdminAdmin