Gündem
Giriş Tarihi : 18-07-2019 02:44

Beyaz Saray Türkiye'yi F-35 programından çıkardı

Beyaz Saray’dan yapılan F-35 açıklamasında, "Türkiye’nin Rusya’dan S-400 hava savunma sistemi satın alma kararı Türkiye’nin F-35 programına katılımını imkansız kılmaktadır" denildi.

Beyaz Saray Türkiye'yi F-35 programından çıkardı

Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada Türkiye’nin S-400 hava savunma savunma sistemi satın alma kararının Türkiye’nin F-35 programında kalmaya devam etmesini imkansız kıldığı belirtildi.

Açıklamada “Türkiye’nin Rusya’dan S-400 hava savunma sistemi satın alma kararı Türkiye’nin F-35 programına katılımını imkansız kılmaktadır. F-35’ler, bu uçakların gelişmiş kapasitesi hakkında bilgi sahibi olmak için kullanılacak Rusya’nın istihbarat toplama platformuyla bir arada bulunamaz” denildi.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“ABD Türkiye ile meşru hava savunma gereksinimlerini karşılamak üzere hava savunma çözümleri sağlamak amacıyla aktif şekilde çalışmaktadır. Bu yönetim Türkiye’yi Patriot hava savunma sistemi alması için sıranın önüne çekmek için pek çok teklif sunmuştur.

Türkiye 65 yılı aşkın bir süredir köklü ve güvenilir bir ortak ve NATO müttefiki olmuştur ancak S-400’lerin kabul edilmesi bütün NATO müttefiklerinin Rus sistemlerinden uzaklaşma konusunda birbirlerine verdikleri taahhüde zarar vermektedir.

Bunun Türkiye’nin ittifak içinde birlikte çalışılabilirliği üzerinde olumsuz etkileri olacaktır. ABD hâlâ Türkiye ile stratejik ilişkisine büyük değer vermektedir.”

PENTAGON DA DOĞRULADI

Beyaz Saray’dan yapılan açıklamanın ardından ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) da Türkiye’nin F-35 programından çıkartıldığını doğruladı.

Pentagon’dan yapılan açıklamada “Türkiye’nin Rusya’dan S-400 hava savunma sistemleri alma kararı nedeniyle F-35 savaş uçakları programından çıkarıldığı” söylendi.

Açıklamada Türkiye’nin katılımını askıya almak için sürecin başlatıldığı ve finansal yaptırımların söz konusu olabileceği belirtildi.

AdminAdmin