Gündem
Giriş Tarihi : 04-12-2019 23:34

'Alevilere yönelik saldırılar araştırılsın' önergesi reddedildi

Alevilere yönelik saldırılar araştırılsın önergesi TBMM Genel Kurulu'nda yapılan oylamada reddedildi.

'Alevilere yönelik saldırılar araştırılsın' önergesi reddedildi

HDP İstanbul Milletvekili Zeynel Özen, İzmir’de bir Alevi ailenin evinin işaretlenmesi nedeniyle Alevilere yönelik tehditlerin araştırılması için komisyon kurulmasını önerdi. TBMM Genel Kurulu’nda yapılan oylamada Özen’in önergesi kabul edilmedi.

'BİRÇOK ALEVİ KATLİAMININ BÖYLE BAŞLADIĞINI BİLİYORUZ'

TBMM Genel Kurulu’nda önerge hakkında konuşma yapan Zeynel Özen, “Sadece son 7 yılda 32 ayrı yerde 100’ü aşkın Alevi ailenin evi ‘kimliği belirlenemeyen’ kişiler tarafından işaretlenmiştir. En son İzmir’in Gaziemir ilçesinde bir Alevi ailenin evinin duvarına ‘Defol Alevi’ yazılmasından sonra yeniden gündem olmuştur. Birçok Alevi katliamının böyle başladığını biliyoruz” dedi.

Alevilerin dışlandığını belirten Özen, “Birçok Alevi katliamının ve saldırılarının ardından hukuk mekanizmasının izlediği cezasızlık politikası, yani Aleviliğe ve Alevilere yönelik saldırıların ve hakaretlerin suç olarak kabul edilmemesi, derin güçlerin gerçekleştirdiği Alevi katliamlarını tetikleyen en önemli etkenlerden biridir” diye konuştu.

'ALEVİLERİN HANGİ SORUNUNA ÇARE BULDUNUZ'

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, İzmir’de bir Alevi ailenin evinin işaretlenmesinin ardından yaptığı açıklamayı eleştiren Özen, “Yurt dışındaki Alevi örgütlülüğünü asimilasyona karşı direndikleri için Alisizlikle suçluyor. Siz bugüne kadar Alevifobiyi kullanıp, kendi tabanınıza nefret pompalamak dışında Alevilerin hangi sorunlarına çözüm buldunuz? Alevilerin tüm kimliksel varlığını sadece ortak isimlere indirgeyip, inançlarına dair farklı hak taleplerini önünü akla mantığa sığmayacak ithamlarla kesemezsiniz” ifadelerini kullandı.

Devletlerin ve yöneticilerin inançları tanımlamaması gerektiğini söyleyen Zeynel Özen, “İtham ettiği Avrupa Alevi örgütlenmesinden gelen birisi olarak kendisine buradan ‘hodri meydan’ diyorum; AABK’nin Alevi dersleri için hazırladığı ders müfredatında Ali’nin olmadığı tek bir örnek göstermezsiniz. AABK’nin 300 küsur şubesi vardır. Hz. Ali’nin resminin olmadığı tek bir AABK şubesi veya cemevi göstersin istifa edeceğim. Kendileri de gereğini yapabilecekler mi?” şeklinde konuştu.

‘BİZLER DÜŞMAN DEĞİLİZ’

“Son olarak buradan çarpı işareti koyanlara da sesleniyorum” diye Özen, şöyle devam etti:

“Alevilerin kapılarına çarpı işareti koymayın gül koyun. O kapıları çalıp içeri girin çaylarımızı için. O zaman görecekseniz ki bizler sizlerin düşmanı değiliz. Bu anlamda Alevi toplumunu hedef alan tehditlerin, dışlayıcı politikaların araştırılarak, sorumluların ortaya çıkarılması amacıyla mecliste bir Araştırma Komisyonu kurulması önergemize destek verilmesini talep ediyoruz.”

Yapılan oylamada önerge reddedildi.

AdminAdmin