Gündem
Giriş Tarihi : 28-02-2020 15:52

NATO'da olağanüstü Suriye toplantısı bitti

Türkiye'nin talep ettiği toplantı NATO Anlaşması'nın dördüncü maddesi kapsamında gerçekleşti

NATO'da olağanüstü Suriye toplantısı bitti

NATOİdlib'deki saldırının ardından Türkiye'nin talebi üzerine yapılan olağanüstü toplantı sona erdi.

İdlib'de 'rejim güçlerinin' gerçekleştirdiği saldırı sonucu 33 askerin şehit olmasının ardından Türkiye'nin talebi üzerine NATO olağanüstü toplandı. Toplantının NATO Anlaşması'nın dördüncü maddesi kapsamında toplantı düzenlendi. Toplantı saat 13.50 itibariyle sona erdi.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'ün açıklaması şöyle:

4. MADDE NE DİYOR?

NATO'nun 4. maddesi çerçevesinde bir üye ülke ulusal güvenliği, sınır bütünlüğü ya da bağımsızlığı tehlike altına girmesi halinde istişareler için diğer üye ülkeleri toplantıya çağırabiliyor. Türkiye daha önce Şubat 2003'te Irak İşgali'ne gidilen süreçte 4. maddenin işletilmesini talep etmişti. Ancak NATO üyesi ülkeler Türkiye'ye herhangi bir koruma sağlanamayacağını söylemişti. 4. madde aynı zamanda NATO kurucu anlaşmasının 5. maddesi için bir ön şart olarak da görülüyor.

5. MADDE NE DİYOR?

"Taraflar, Kuzey Amerika'da veya Avrupa'da içlerinden bir veya daha çoğuna yöneltilecek silahlı bir saldırının hepsine yöneltilmiş bir saldırı olarak değerlendirileceği ve eğer böyle bir saldın olursa BM Yasası'nın 51. Maddesinde tanınan bireysel ya da toplu öz savunma hakkını kullanarak, Kuzey Atlantik bölgesinde güvenliği sağlamak ve korumak için bireysel olarak ve diğerleri ile birlikte, silahlı kuvvet kullanımı da dahil olmak üzere gerekli görülen eylemlerde bulunarak saldırıya uğrayan Taraf ya da Taraflara yardımcı olacakları konusunda anlaşmışlardır. Böylesi herhangi bir saldın ve bunun sonucu olarak alınan bütün önlemler derhal Güvenlik Konseyi'ne bildirilecektir. Güvenlik Konseyi, uluslararası barış ve güvenliği sağlamak ve korumak için gerekli önlemleri aldığı zaman, bu önlemlere son verilecektir."

İdlib'deki saldırının ardından NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Suriye ordusu ve Rusya'nın İdlib'deki saldırılarını kınamış ve saldırılara son vermeleri çağrısında bulunmuştu.

AdminAdmin