Ekonomi
Giriş Tarihi : 26-09-2014 15:14

İŞTE EN BAŞARILI KADIN GİRİİŞMCİLER

Garanti Bankası, Ekonomist Dergisi ve kısa adı KAGİDER olan ve birçok başarlı çalışmaya imza atan Türkiye Kadın Girişimciler Derneği işbirliğiyle, bu yıl sekizincisi gerçekleştirilen 'Türkiye'nin Kadın Girişimcisi Ödülleri', Hilton Conrad Otel'de düzenlenen görkemli bir gecede sahiplerini buldu.

İŞTE EN BAŞARILI KADIN GİRİİŞMCİLER

4 kategoride 6 birincinin seçildiği ve Göknur Atalay’ın “Türkiye’nin Kadın Girişimcisi” olduğu yarışmada, Bedriye Hülya “Türkiye’nin Kadın Sosyal Girişimcisi” seçildi.

“Türkiye’nin Yöresinde Fark Yaratan Kadın Girişimcisi” kategorisinde İksir Sema Aydın ile Pınar Kaftancıoğlu; “Türkiye’nin Gelecek Vaat Eden Kadın Girişimcisi” kategorisinde ise Başak Taşpınar Değim ile Rahşan Tan ve Leslie Kandiyoti Mori birinci oldu.

Ödül töreninde konuşma yapan Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Nafiz Karadere, “Bizi bu projede bir araya getiren, her şeyden önce kadınlara karşı duyduğumuz sorumluluk ve onların iş hayatında daha fazla yer alması gerektiğine dair farkındalığımızdı. 12 yıldır Anadolu’yu karış karış gezerek KOBİ’lerle bir araya geldiğimiz Garanti Anadolu Sohbetleri sayesinde, bu farkındalığımız iyice pekişti. Bugüne kadar düzenlediğimiz 95 toplantıda, salonun çoğunu erkeklerin oluşturduğunu görmek, bize bir şeyler yapabileceğimizi hatırlattı. Diğer taraftan, 2013 TÜİK verilerine göre Avrupa Birliği ülkeleri arasında işgücüne katılan kadın oranı en düşük ülkeyiz. Erkeklerin işgücüne katılımı, en yüksek olduğu 35-39 yaşları arasında %95.4 iken, kadınların iş gücüne katılımı, en yüksek olduğu 25-29 yaş arasında sadece %38.3... Biz Garanti olarak, toplumu oluşturan iki yarımın ancak el ele verip yürüdüğünde bir tam edeceğine, eşitsizliği yok ederek “gerçekten” gelişebileceğine inandık ve bu yola baş koyduk. Bu çabayla hayata geçirdiğimiz yarışmada, bu yıl da inanılmaz başarı hikayeleriyle karşılaştık. Tüm katılımcılara gösterdikleri cesaret nedeniyle sonsuz teşekkürler.” ifadelerini kullandı.

KAGİDER Yönetim Kurulu Başkanı Gülden Türktan ise, “Türkiye’nin Kadın Girişimcisi Yarışması’na başvuran tüm kadınları tebrik ederken, ‘Ben yaptım veya yapabildim’ hikayelerini, kâh alkışla kâh gözyaşıyla izledik. Her birine iyi ki varsınız ve iyi ki kadın olarak girişimcilik yoluna adım atmışsınız diyorum. Hayattaki bu kadın duruşunun çok önemli olduğuna inanıyor ve bulaşıcı olmasını diliyorum. Katılımcıları, seçilenleri ve bu amaçla çok çalışanları, herkesi tek tek tebrik ediyorum. Kadının ‘ben başardım’ demesi bizler için çok anlamlı. Girişimcilikte kadın sayısının artması için çalışan bir sivil toplum kuruluşu olarak, kadının enerjisine inanıyor ve güç birliği içinde hareket ettiğimizde aşılamayacak engel yok diyoruz. Girişimcilik serüveninizin devamında KAGİDER yanınızda olacak. Üyemiz olarak daha da çok başarılara imza atacağınızı biliyorum, bu hep böyle oldu böyle olmaya da devam edecek.” diye konuştu.

Bir hafta içinde, Suada'da düzenlenen 'Sosyal Girişimciler Ödülleri'nin ardından ikinci ödül töreninde de hayli dinç olduğu gözlenen Capital ve Ekonomist dergileri Yayın Direktörü Rauf Ateş ise, “ABD’de son 17 yılda kadınların kurduğu şirket sayısı, ortalamının 1.5 kat fazlası düzeyinde artıyor. ABD’de 9.1 milyon kadın işletmesi var.  Son 17 yılda girişim sayısı yüzde 80’lere varan oranda arttı. Bu dönemde kadınların kurduğu şirket sayısındaki artış, ulusal ortalamadan 1.5 kat daha yüksek oldu. Böylece kadınların şirketler içindeki payı yüzde 30’a ulaştı. Ancak, Türkiye’de daha yolun başındayız. Tablo iyi değil ama alınan mesafe ve yaratılan farkındalık umut veriyor. TÜİK’e göre Türkiye’de 2 milyon 591 işletme var. Bunların sadece yüzde 7.5’i kadınlara ait. Yani 195 bine yakın işletme kadınlar tarafından kurulmuş. Oran 1 yıl önce yüzde 7 idi. Küçük de olsa artış var ama yetersiz. Türkiye’nin Kadın Girişimcisi Yarışması ve benzer başka girişimlerle, bu oranı birkaç yıl içinde yüzde 10’un üzerine taşımamız gerekiyor.” açıklamasında bulundu. 

Bu yıl birçok kadını kendine hayran bırakan finalist kadınların hikayelri ise şöyle: 

Göknur Atalay / “Türkiye’nin Kadın Girişimcisi”

GY Mühendislik Mimarlık A.Ş.

ODTÜ Fizik Bölümü mezunu Göknur Atalay, 2003 yılında Ankara’da, çalışmakta olduğu enerji sektöründe GY Mühendislik Mimarlık A.Ş. şirketini kurdu. Türkiye’nin yanı sıra yurtdışında rüzgar, hidrolik, termik, jeotermal, güneş santralleri olmak üzere pek çok santrale mühendislik ve danışmanlık hizmetleri veren GY Mühendislik Mimarlık A.Ş., yerli ve yabancı pek çok yatırımcıya destek vermenin yanı sıra, kendi için de santral kurulum çalışmaları yürütüyor. Atalay, sektörün bu kapsamda çalışan tek kadın girişimcisi olarak görülüyor. GY Mühendislik Mimarlık A.Ş. ayrıca, Angikad Derneği bünyesinde her sene, Anadolu’nun farklı bölgelerindeki üniversite son sınıf öğrencisi 40 genç kızı Ankara’da ağırlayarak, profesyonel deneyimlerin aktarıldığı bir organizasyonun düzenlenmesine de öncülük ediyor.

Bedriye Hülya / “Türkiye’nin Kadın Sosyal Girişimcisi”

B-Fit Sağlık ve Spor Yatırım ve Ticaret A.Ş.

Bedriye Hülya, Amerika’da yaşadığı yıllarda yaptığı araştırmalar ve katıldığı çeşitli eğitimler sonucunda sağlıklı yaşamı keşfetmesiyle B-Fit’i kurmaya karar verdi. Kendisi gibi spora fazla para ve zaman ayıramayan kadınlar için faydalı olacağını düşündüğü Amerika’daki sistemi, Türkiye’deki kadınlar için uygun bir formata sokarak, 5 kadın arkadaşının ortaklığıyla, 2005 sonunda çalışmalara başladı. Bayilik sistemiyle büyümeye karar vererek, ilk yıl, farklı demografik ve sosyo-ekonomik özellikleri olan 3 ayrı bölgede şube açtı. Bugün Almanya ve Kıbrıs şubelerinin yanı sıra, Türkiye çapında 48 ilde 220 şubesi olan B-Fit sayesinde, 220’den fazla kadın kendi işini kurdu, 180 bin kadın sporla buluştu. Hülya gelecekte, Türkiye’nin her ilinde ve Ortadoğu’da, özellikle kadınların sosyal hayata atılmasını zor olduğu bölgelerde, B-Fit’i yaygın hale getirmeyi hedefliyor.

İksir Sema Aydın  / “Türkiye’nin Yöresinde Fark Yaratan Kadın Girişimcisi”

İksir Resort Town Tatil ve Yaşam Kasabası (Atılım İnşaat Taahhüt)

İksir Sema Aydın, Kastamonu Daday’ın bir yaşam ve turizm beldesi olmasına, turizmin Daday’da bir geçim kaynağı halini almasına model oluşturmak amacıyla, 2009’da İksir Resort Town Tatil ve Yaşam Kasabası’nı kurdu. Gençlerin meslek edinmesine destek olmak üzere, Kastamonu ve Daday’dan 30’a yakın gencin eğitimine sponsor oldu. 70’in üzerinde ve büyük çoğunluğu kadınlardan oluşan bölge insanıyla ticari işbirlikleri kuran Aydın, İksir Resort Town bünyesinde, Dadaylılara sosyalleşme imkanı sunuyor. Karadeniz’in en büyük binicilik tesisi “İksir Binicilik Tesisi”ni de bünyesinde barındıran İksir Resort Town Tatil ve Yaşam Kasabası, son 5 yılda 2 binin üzerinde yabancı, 80 binin üzerinde yerli misafir ağırladı.

Pınar Kaftancıoğlu / “Türkiye’nin Yöresinde Fark Yaratan Kadın Girişimcisi”

İpek Hanım’ın Çiftiği

Pınar Kaftancıoğlu, Nazilli’de işlettiği doğal kaynak suyu fabrikasını başka bir firmaya devrederek emekli olduktan sonra, 1997 yılında İpek Hanım’ın Çiftliği’ni kurdu. Bu çiftlikte doğal gıda ürünleri yetiştirmeye başlayan fakat ticaret yapmak amacıyla yola çıkmayan Kaftancıoğlu’nun iş fikri, elindeki fazla ürünleri kolilerle İstanbul’daki arkadaşlarına göndermesiyle doğdu. Kulaktan kulağa yayılarak duyulan çiftlik, bu sayede çok sayıda ürün sattı. Bugüne kadar 6 tondan fazla zeytinyağı, kimyasal koruyucu kullanmadan tonlarca meyve ve sebze üretimi yapıldı.

Başak Taşpınar Değim / “Türkiye’nin Gelecek Vaat Eden Kadın Girişimcisi”

Avakado Grup Internet Servisleri Ticaret A.Ş.

Başak Taşpınar Değim’in iş fikri, Amerika'dan Türkiye'ye taşındığı esnada, kaliteli hizmet almada yaşadığı sıkıntıdan ortaya çıktı. Bu soruna çözüm sunmak amacıyla Değim, 2011’de, bu hizmetlere internet üzerinden kolayca ulaşılmasını sağlayacak armut.com'u kurdu. “Hizmet piş, ağzıma düş” sloganlı site, son 12 ayda %700 büyüdü. Armut.com, Mattermark tarafından Türkiye'nin en hızlı büyüyen 5 internet girişiminden biri, UK tarafından ise Avrupa'nın en iyi 100 girişiminden biri seçildi. 40 bine yakın hizmet vereni ve üzerinden geçen toplam iş büyüklüğüyle, Türkiye'nin lider hizmet bulma platformu halini aldı. Armut.com, bir teknoloji ürünü olmasının yanı sıra, pek çok KOBİ'nin müşterisine internet üzerinden ulaşmasına da aracılık ediyor. Hedefleri arasında, hizmet denilince akla ilk gelen marka olmak ve KOBİ'lerin müşterilerine kolayca ulaşarak işlerini büyütmesini sağlamak yer alıyor.

Rahşan Tan & Leslie Kandiyoti Mori / “Türkiye’nin Gelecek Vaat Eden Kadın Girişimcisi”

İdemama Reklam ve Danışmanlık Hizmetleri A.Ş.

Uzun yıllar çeşitli reklam ajanslarında çalışan Rahşan Tan ve Leslie Kandiyoti Mori, işi markalar ve ürünler için düşünmek ve üretmek olan profesyonel tasarımcılarla, markalaşmaya ihtiyacı olan firmaları buluşturacak bir platform yaratmak amacıyla, 2010 yılında idemama.com’u kurdu. Idemama.com, KOBİ'lere, 4.200’ü aşkın profesyonel tasarımcıyla, logodan kurumsal kimliğe, ambalajdan fuar standına farklı alanlarda tasarım hizmeti sunuyor. Tasarımcılar için iş bulma problemine çözüm olan bir sistem yaratan ikili, özellikle Anadolu'da yaşayan tasarımcılara mesleklerini uygulama imkânı sağlıyor. Türkiye’de ilk kez “tasarım pazaryeri” olarak hizmet veren idemama.com, son 2 yılda %400 büyüdü. Tan ve Mori, idemama.com ile Türkiye'de 4 milyon KOBİ’ye ulaşmayı ve 2017 sonunda proje sayısını ayda 1.500’e çıkarmayı hedefliyor.

BALKAN HABER AJANSI




AdminAdmin