DOLAR 0,0000
EURO 0,0000
STERLIN 0,0000
ALTIN 000,00
BİST 00.000
Giriş Tarihi : 26-04-2022 01:49

GEBELİK PLANLARKEN

   Gebeliğin planlı olması ,doğuma hazırlık  yapılabilmesi için önemlidir. İstenen zamanda gebe kalmak sizi ve doğacak bebeğinizi daha sağlıklı kılacaktır.Gebe kalmadan 2 -3 ay önce follik asit kullanmak bebekte oluşabilecek doğumsal defektleri önler. Mevcut bir hastalığınız varsa gebelik öncesi tedavisi ettirmeniz daha güvenli bir gebelik geçirmenizi sağlar. Son adet tarihini bilmek,bebeğin geleceği tarihi saptamakta önemlidir. Gebelik süresince istenen tetkikler yapılmalı ve doktor tarafından verilen ilaçlar düzenli kullanılmalıdır. Sık ultrasona girmek oluşabilecek sorunları önlemez. Gebeliğin başında bir kez, ortasında bir kez ve sonunda bir kez olmak üzere toplam üç kez ultrasona girmek yeterlidir. Gebelik süresince dengeli ve sağlıklı beslenmek önem kazanır. Normal beslenmeye ek olarak günde 2 porsiyon süt, yoğurt, peynir yemek artan kalsiyum ihtiyacını kalşılayacaktır. Proteinden zengin beslenmeli, düzenli tahıl yenmeli,vitamin içeren sebze ve meyveleri bolca alınmalıdır.  Gebelik süresince 10-12 kilo artışı beklenen normal sınırdır. Gebelik öncesinde sıgara bırakılmalıdır. Biliniyor ki sigara düşük, erken doğum, düşük tartılı bebek doğurma, anomalili sakat bebek doğurma riskini arttırır, bebekte alerjik akciğer sorunlarına neden olabilir. Yine alkol ve madde kullanımı gebelikte riskleri beraberinde getirir. Bilimsel alıştırmalar göstermiştir; gebeliğinde sigara içen annenin  bebeğinin ilerde sigara kullanma olasılığı artmıştır. Özellik  ilk üç ayda hekim tavsiyesi dışında ilaç almamak ve röntgen ışınlarına maruz kalmamak önemlidir. Belirli ölçüde egzersiz örneğin yürüyüş,yüzme yapılabilir. Gebelik ve emzirme döneminde hormonların etkisiyle cinsel istekte artış olabilir. Gebelikte cinsel ilişkiye girilmesinde sakınca yoktur. Düşük riski varsa ilk üç ay ve 7 aydan sonra cinsel perhiz verilir.

Gebelikte idrar yolu enfeksiyonu sık karşılaşılabilen bir sorundur.  Enfeksiyonun mutlaka tedavi edilmesi gerekir. Üreme organında anormal akıntı, siğil, uçuk vb eş geçişli enfeksiyonlar tedavi ettirilmelidir.  Bu enfeksiyonlar  doğumda bebeğe geçer ve sağlık sorunlarına sebep olur. Belirti vermeyen cinsel yolla bulaşan hastalıklar direncin düşmesiyle gebelikte ortaya çıkabilir.

                                                                                  

Gebelikte 20 haftadan sonra tetonoz aşısı yapılması anne ve doğacak bebeği tetanoz mikrobuna karşı korur.

Emzirme döneminde yeniden gebe kalındıysa emzirmeyi kesmeye gerek yoktur.Bu durumda anne beslenmesine  daha da önem vermelidir.

İki gebelik arası en az iki yıl olmalıdır. Lohusalık döneminde cinsel ilişki tavsiye edilmez. Doğumdan sonraki ilk 40 günde loğusa enfeksiyonlara açıktır. Doğumdan sonra 28 günden sonra yumurtlama döner. Gebelikten korunmak için, mutlaka etkili bir aile planlaması yöntemi başlanmalıdır.

NELER SÖYLENDİ?
@
NAMAZ VAKİTLERİ
Gazete Manşetleri
Yol Durumu
BURÇ YORUMLARI
  • KOÇ
    Koç Burcu
  • BOĞA
    Boğa Burcu
  • İKİZLER
    İkizler Burcu
  • YENGEÇ
    Yengeç Burcu
  • ASLAN
    Aslan Burcu
  • BAŞAK
    Başak Burcu
  • TERAZİ
    Terazi Burcu
  • AKREP
    Akrep Burcu
  • YAY
    Yay Burcu
  • OĞLAK
    Oğlak Burcu
  • KOVA
    Kova Burcu
  • BALIK
    Balık Burcu
ANKET OYLAMA TÜMÜ
E-Bülten Kayıt
ARŞİV ARAMA