Sivas
Giriş Tarihi : 31-07-2021 23:27

TSO'dan 13. Meslek Komitesi (Konfeksiyon-Tekstil-Giyim) İstişare Toplantısı

Sivas Ticaret ve Sanayi Odası (STSO) 13. Meslek Komitesi (Konfeksiyon-Tekstil-Giyim) üyeleri tarafından İstişare Toplantısı düzenlendi.

TSO'dan 13. Meslek Komitesi (Konfeksiyon-Tekstil-Giyim) İstişare Toplantısı

Sivas TSO Çok Amaçlı Salonda gerçekleştirilen toplantıya Sivas TSO Başkanı Mustafa Eken, yönetim ve meclis üyeleri ile komite üyeleri katıldı.

Sivas TSO Başkanı Mustafa Eken, çalışmalarla ilgili bilgi vererek, salgın döneminde yüz yüze programları yapamadıklarını belirterek, “Programı düzenleyen Meclis Üyelerimiz İsmet Ülker, Yasin Doğan, Abdullah Tokuş ve komite üyelerimize teşekkür ediyorum” dedi.

Son günlerde ise vaka sayılarının 25 Binlere yaklaştığını ifade eden Başkan Mustafa Eken, “Aşılama çok önemli. Siz yaptırıyorsunuz, çalışanlarınız yaptırıyor. Aşılamayı bitiremezsek bu hastalığı bitiremeyiz. Lütfen aşımızı olalım. Maske, mesafe ve tedbirleri elden bırakmayalım. Aksi halde yeniden yasaklar başlayacak. Ve ne yazık ki iş dünyamızın yeni yasakları kaldıracak gücü kalmadı” şeklinde konuştu.

3 sene 3 ay oldu göreve geleli. Sizler bizi seçtiniz. Bize bu görevi verdiniz görevi verirken de dediniz ki; ‘Üyelerinin hakkını savunan bir Oda, herkese kapısını açan bir Oda, şehrin bütün sıkıntılarını dile getiren bir Oda olacak’ dediniz. Güvendiniz ve seçtiniz. Gecemizi gündüzümüze kattık çalıştık.

2018 yılında göreve geldikten sonra çeşitli krizlerin yaşandığını ve bu süreçlerde üyelerin sorun ve sıkıntılarını çözmek için çalıştıklarını ifade eden Başkan Eken sözlerini şu şekilde sürdürdü; “Mayıs ayında bize görev verdiniz. Bizde, 24 saat görev yaparak üyelerimizin sıkıntısı için ne yapabiliriz onu düşünüyorduk. Sizden gelen sıkıntıları Ankara’da önce TOBB Başkanımıza sonra Bakanlarımıza ilettik. Daha sonra ikinci kriz geldi. İkinci krizde de Odamız 24 saat görev yaptı. Tam toparlanıyorduk derken en büyük kriz, Kovid-19 salgını başladı. 19 aydır Türkiye ve dünya krizde. Yaşanan salgın sürecinde maske dağıttık. Kredi alma aşamasında zorluk çeken üyelerimizi bizzat kendimiz takip ettik. Üyelerimiz başvuru yaptı, bizde hangi banka ile sıkıntı çekiyorsa bizzat gidip görüşme yaptık. Kapı kapı üyelerimizi ziyaret ettik. Her tarafa gitmek istiyoruz ancak gidemiyoruz. Biz, gücümüzü 8 Bin üyemizden alıyoruz. Bu yıl 120.yılımızı kutlayacağız. Eylül-Aralık ayları arasında Odamızın 120. yılını kutlayacağız. Şehre dönük, sanayicilerimize döndük, sizlere dönük faaliyetler yapacağız. Ekim sonunda inşallah Rifat Hisarcıklıoğlu başkanımız tekrar Sivas’a gelecek, sizlerle onu buluşturacağız.”

Sivas TSO’nun çalışmaları hakkında da bilgi veren Başkan Eken, “Oda kayıt belgesini ücretsiz hale getirdik. Odamızın tüm teknolojik altyapısını, bilgisayar sistemini, web sitesini kısaca sizlere en iyi hizmeti verecek tüm altyapıyı değiştirdik. Odamızın arşivinde bir üyemizin evrakı lazım olduğunda personelimiz inip evrak arıyordu. E-Arşivi hayata geçirdik. En önemlisi dijitalleşme çağındayız ve Odamızın dijital arşivi yok. Personelimiz 20 yıl önceki bir evrakı arşive inip çıkarıyordu. Komple tüm dosyaları dijitale arşivliyoruz. Üyelerimiz geldiğinde kısa sürede 30 yıl önceki evrakını hemen buluyor işlemini gerçekleştiriyoruz. Odamız 5. katında bulunan restoranı komple yenileyerek, üyelerimize Odamıza yakışır bir çok amaçlı salon yaptık. Giriş katta Rifat Hisarcıklıoğlu Vip Salonumuzu açtık” dedi.

 Kongre Fuar Alanı yapmak için Özel İdareden 49 yıllığına kiralanan alanı Bilim ve Teknoloji Üniversitesine devrettiklerini belirten Başkanımız Eken, şunları kaydetti; “7 yılda yaklaşık bu alan kira bedeli ve güvenlik gideri olarak 4 Milyon lira harcanmış. Biz göreve geldiğimizin ilk yılında ya bu alana fuar alanı yapacağız yada bırakacağız dedik. İlk yıl Bilim ve Teknoloji Üniversitesi açılacak ve yer sıkıntısı vardı. Buraya talip oldular. Bu alan içerisinde 10 Milyon liraya TOBB Başkanımız Rifat Hisarcıklıoğlu tarafından her ilde olduğu gibi ilimize de yaptırdığı okul vardı. Bu okulu da Başkanımızla görüşecek BTÜ’ye devrettik. Fuar alanından vazgeçtik mi? Hayır, sözünü verdik. Odamıza ait olmak üzere yeni fuar alanını yapacağız. Sivasspor tesisleri civarında Belediye Başkanımız Hilmi Bilgin bize tahsis yapacak. Bizde şehrimize layık olacak bir Fuar Alanını yapacağız.

Ayrıca Odamızın eski hizmet binası vardı, burası artık atıl vaziyette kalmıştı. Burayı yapmamız lazım dedik ve yılbaşında binamızı yıktık. Tatil olan 3 günlük sürede bu işlemi tamamladık. Burayı eğitim merkezine dönüştüreceğiz. Türkiye’de olmayan S-HUB olarak Sivas’ta öncelikli sektörlerde yenilikçi girişimciliği desteklemek amacıyla kadın ve gençlere hizmet verecek, ulusal ve uluslararası networkü bulunan, danışman, mentor ve melek yatırımcılarla işbirliği içinde hareket eden bir “HUB” kurulacaktır. Merkezde girişimcilerin piyasa ihtiyaçlarına cevap verebilecek nitelikli iş fikirleri geliştirmeleri için eğitim ve seminerler düzenlenecek, girişimci adaylar fikir çıkış aşamasından, fikri gerçekleştirme aşamasına kadar danışmanlık ve mentörlük hizmetleriyle desteklenecektir. HUB’ın ulusal ve uluslararası bağlantıları, girişimcilerin iletişimde bulunulan durumların potansiyelleri ve talepleri hakkında bilgi sahibi olmalarını sağlayacaktır. Önümüzdeki günlerde inşaat ruhsatımız çıkacak. Bu konuda ORAN Kalkınma Ajansına Cazibe Merkezleri kapsamında projemizi sunduk ve inşallah destek alarak modern bir bina yapacağız. Geçenlerde Bakanımız Mustafa Varank Odamızı ziyaret ettiğinde de kendisine sunduk. Destek istedik. Üye ziyaretlerimizi hiç bırakmadık. Sürekli esnafımızla, tüccarımızla, sanayicimizle, üyelerimizle bir aradayız. Ziyaret ediyoruz. Sorun ve sıkıntılarını dinliyor, çözülmesi için girişimlerde bulunuyoruz. Meslek komitelerimizle toplantılar yaptık.”

Başkan Eken, sözlerini şu şekilde sürdürdü; “Kapı kapı gezerek başta hizmet sektörü olmak üzere üyelerimizi ziyaret ederek talep ve beklentilerini alarak çözülmesi için çaba harcadık. Kısa Çalışma Ödeneği, Nefes kredisi, Sicil Affı konularında açıklamalar yaptık. Yerel işletmelerimizi destekleyecek çeşitli kampanyalar başlattık. Kira ertelemesi için çağrılar yaptık ilgili Üniversite ve Belediyemizden gibi kuruluşlardan geri dönüşler aldık. Ziraat Bankası, Halk Bankası ve Vakıf Bankası'nın genel müdürlükleri ile Gelir İdare Daire Başkanı ile birlikte yine iş insanlarımızı bir araya getirdik. Dertler ve sıkıntılar bire bir banka genel müdürlerine aktarıldı. Mimar-Müteahhitler, Akaryakıt Sektörü, Sigorta Acenteleri ve Turizm Acenteleri, Fırıncılar, hizmet sektörü başta olmak üzere toplantılar düzenleyerek talepleri direk ilgili yerlere ulaştırdık.”  

TOBB Ekonomi Şurasında İç Anadolu Sözcüsü olarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a bölgenin sorunlarının yer aldığı 15 maddeyi aktardığını belirten Eken, sözlerini şu şekilde sürdürdü; “63 Oda ve Borsa Başkanı bizi İç Anadolu Sözcüsü olarak seçti ve Cumhurbaşkanımıza sorun ve taleplerimizi ilettik. Demirağ OSB'nin tamamlanması için 93 Milyon TL altyapı ödeneğini talep ettik ve Sivas’ın tamamının 6. Bölge Teşvik kapsamına alınarak cazibe merkezi olmasını tekrar talep ettik. Kapalı kapılar arkasında konuşmadan, dedikodu yapmadan Cumhurbaşkanımıza bölgemize yönelik taleplerimizi aktardık. Geçtiğimiz günlerde Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Mustafa Varank’ı Odamızda sanayicilerimizle bir araya getirdik. Ben, toplantıda da teşvik konusunu yineledim. Mücadelemizin sonunda 6. Bölge Teşvik kapsamına alınma kararnamemiz imzalanmasına az kaldı. Bakanımızda sözümüzün arkasındayız dedi. Biz;  Sivas’ın kalkınması, işsizliğin bitmesi, herkesin kapısını çalacağı bir oda olacağız sloganı ile yola çıktık. Allah'a çok şükür sizlere, üyelerimize bunları yaptığımızı anlatabiliyorum ne mutlu bana ve arkadaşlarıma.”

Yüksek Hızlı Tren Çalıştayının sonuçlarının yer aldığı kitapçığın dağıtıma başlayacağını ifade eden Eken, “Yüksek Hızlı Tren Sivas’a geliyor. Testler başladı. Bizde, hızlı tren geliyor ama Sivas buna hazır mı diyerek arkadaşlarımızla bir araya geldik ve Yüksek Hızlı Trenle alakalı bir çalıştay gerçekleştirilmesi kararını aldık. Tüm paydaşlarımızın içerisinde yer aldığı 22 masada 250 kişinin bir araya geldiği bir çalıştayı tamamladık. Önemli konuklarla birlikte güzel bir vizyon çalışması olan Çalıştayımızı tamamladık. Kitapçıklarımız basıldı hazır. Pazartesi günü itibariyle inşallah tanıtım lansmanını yapacağız ve ilgili paydaşlarımıza kitapçığı göndermeye başlayacağız. Kitapçıkta ödevlerimiz var. Valiliğimizle, Belediyemizle diğer kurumlarımızla neler yapmamız gerekiyorsa hemen çalışmalara başlayacağız” dedi.

OSB’lerle ilgili de bilgi veren Eken, “Birinci OSB’de yerimiz kalmadı. Dün yine 550 kişinin istihdam edileceği 200 Milyon liralık bir yatırım için yer tahsisini yaptık. Yerimiz kalmadı o nedenle Demirağ OSB’ye yönlendiriyoruz. Sizlerden de rica ediyorum çevrenizde Demirağ OSB ile ilgili konuyu güzel anlatalım ve yatırımcıları çekelim buraya.

Yatırım yapmayanların yerlerini aldık ve yatırım yapacak olan firmalarımıza tahsis ettik. Valimizle, Belediye Başkanımızla bu tahsisleri gerçekleştirdik. Neden OSB’ler önemli biliyor musunuz? Şehrimizdeki İŞKUR’a kayıtlı 25 bin işsiz kardeşimize iş vermek için büyük fabrikalar kurmamız lazım. Şuan 15-20 firma ile görüşüyoruz. Demirağ OSB’nin 6. Bölge Teşvik kapsamına alınması gerekiyor ki yeni fabrikalar kurulsun ve işsizliği bitirelim” şeklinde konuştu. 

“Göreve geldiğimizde huzur hakkı almayacağımızı söyledik” Eken, “3 yıl 3 aydır boğazımızdan odanın bir kuruşu geçmedi. Koltuğa güç vermek için geldiğimizi söylemiştik ve bunu yapıyoruz. Sözümüzün arkasında durduk” dedi.

Başkan Eken’in konuşmalarının ardından üyeler, sorun ve sıkıntılarını iletti. Not alan Başkan Eken çözüm konusunda gerekli görüşmeleri yapacaklarını söyledi.

AdminAdmin